Sunday, May 27, 2007

Cercis ve Konaytere

Bu aralar Gücük'ün tanınan simalarından Erdoğan Demirci yanımdaydı. Kendisine Gücüksu'nun ilk demircisi olan Cercis'in Konaytere'ye (Quneitra) nasıl gittiğini sordum.


Hikaye şöyle:

Kafkas göçleri sırasında Cercis ve erkek kardeşi Karadeniz'den gemiyle geçerek Balkanlar'dan Osmanlı topraklarına girer. Bu sırada kardeşi ile yolları ayrılır ve kardeşinden bir daha haber alamaz. Sanırım gençlik çağlarındadır. Cercis Maraş'ın zeytin bölgesinde demircilik yapıp para kazanır, çoluk çocuğa karışır ve oralarda arazi sahibi olur. Neden bilinmez, bugün Suriye, Lübnan ve İsrail arasında yer alan (ve 1973'te büyük oranda tahibat yaşamış olan) Konaytere'ye yerleşir. Bir zaman sonra orada görüştüğü birisi Maraş'ın verimli bir yer olduğunu söyleyip geri dönmesini öğütler. Cercis de Zeytin civarına geri döner. Teybi gene ileriye doğru hızlı sararsak, Selimbi Cercis'i Gücük'e gelmeye ikna eder. Cercis bir macera insanı anladığım kadarı ile. Erdoğan Cercis'in torununun torunu oluyor galiba.


Not: Resimde benimle Erdoğan arasında üçüncü bir kişi daha vardı. PaintShop Pro'daki clone brush ile onu sildim, sadece bardaklardaki yansımasına dokunmadım. Nasıl ama, anlaşılmıyor değil mi ;)

Sunday, May 20, 2007

İzlenesi TV programları

Benim Pazar günleri BBC Prime'da sürekli izlediğim ve şiddetle tavsiye edeceğim programlar (Türkiye saati ile):

13:00 - Life in the undergrowth: Pirimiz David Attenborough tarafından sunulan böceklerin fantastik dünyası. Sözle anlatılabilemez, mutlaka izlenmelidir.

16:00 - Boss women: İngiltere'de önemli yerlere gelmiş kadınların hikayesi

20:00 - Child of our time: 2000 yılında doğan 25 çocuğun 20 yıl boyunca izlenmesi sonucu ortaya çıkan çocuk gelişimi ilr ilgili belgesel. Biz yetişkinlerin de pek çok değerimizi sorgulamamız için güzel bir fırsat. Sunan bir başka pirimiz olan Robert Winston.

21:00 - Seven wonders of the industrial world: Endüstri devrimindeki önemli eserler ve olaylar.

22:00 - Ray Mears' extreme survival: Ray Mears abimiz yaşanmış olaylardan yola çıkarak zor koşullarda hayatta kalmanın ipuçlarını sunuyor.

23:00 - Phobias: Nadir görülen fobilerle ilgili program. Misal geçen hafta bacaklarını kendisinin bir parçası gibi görmeyip kesilmesini isteyen insanlar vardı. Eğitici değerden çok enteresanlık değeri yüksek.

Bu BBC'ye acaip müteşekkirim, Pazar günü öğleden sonrama eğlence ve bilgi kattığı için.

Salı günler Kanal24'te saat 20:15-21:15 - Yuvarlak masa: Mehmet Altan tarafından sunulan güncel siyasi-sosyolojik olaylarla ilgili program.

Genel izlence olarak da Discovery, National Geographic ve NBA TV'yi tavsiye ederim.

Var mı tavsiye edebileceğiniz hoş programlar?

Structured Procrastination

Structured Procrastination:

"The list of tasks one has in mind will be ordered by importance. Tasks that seem most urgent and important are on top. But there are also worthwhile tasks to perform lower down on the list. Doing these tasks becomes a way of not doing the things higher up on the list. With this sort of appropriate task structure, the procrastinator becomes a useful citizen. Indeed, the procrastinator can even acquire, as I have, a reputation for getting a lot done."

Şamil: By writing this blog entry, I overcame the guilt feeling of playing computer games instead of dealing with a problematic piece of code. What's more interesting is that I actually like to deal with that code. But since it is the most important task right now, I somehow desire to do something else. I would even do things I hate like cleaning the house! We human beings are an interesting species :)

Thanks to Rahmi for bringing this beautiful piece to our attention.

Wednesday, May 09, 2007

Sisne

2006 Ağustos'unda nihayet Sisne köyüne gitme fırsatı buldum. Bir çeşit mini-hacı oldum sayılır :P

Sisne Kahramanmaraş'ın üç Çeçen yerleşiminden en küçüğüdür (diğerleri Çardak ve Gücüksu). Yer olarak Gücük'le Maraş arasında dağların içine sıkışmış, Gücük'e 10 km mesafededir. Geçmişte Maraş'a asfalt yol yokken, ulaşım kervanlarla sağlanırken yol üstüymüş. Ancak yeni Maraş yolu yapılınca artık sapada kalmış.

Sisne'nin ilk sakinleri Ermeni imiş, Sisne adı da o zamanlardan kalma. Eski evlerin yıkıntıları bazı yerlerde hala durmaktadır.




Tuesday, May 08, 2007

Ufuk çizgisi ne kadar uzakta

Bugün dünyanın yuvarlaklığından konuşurken aklımıza ufuk çizgisinin (yerle göğün birleştiği çizgi) ne kadar uzakta olduğu sorusu geldi.

Hızlı bir hesapla benim boyumda biri için ufuk çizgisinin yaklaşık 5 km uzakta olduğunu hesapladık. Yani ben deniz kenarında dursam 5 km'den daha uzaktaki gemileri gözden kaybetmeye başlarım. 5km bana biraz az geldi. Koskoca dünyanın (yarıçapı yaklaşık 6400km) sadece 5km'lik dilimlerini görebiliyoruz. Deniz kenarına gidince elimize dürbün alıp bir tekneye binelim ve 5km civarında açılıp kara çizgisini kaybettiğimizi sınayalım. Ekvator düzlemi için hesabın ayrıntısı aşağıda. Ekvator dışındaki yerlerde yarıçap olarak 6378*cos(enlem) değerini kullanmak gerekir. Bu durumu farketmemizi sağlayan remedios'a teşekkür ederim.



Türkiye'nin 38 derece enlemde olduğunu varsayarsak R=6378*cos(38)=5026km oluyor. Bu durumda ufuk çizgisi doğu-batı istikametinde 4.3km uzaktadır.

Ödev 1: Ufuk çizgisi kuzey-güney istikametinde kaç km uzaklıktadır?

Ödev 2: Tüm Türkiye'yi görebilmek için uçağımızın yerden ne kadar yüksekte olması gerekir?

Ödev3: 5 km uzaklıkta gözümüzün seçebileceği en küçük nesnenin boyu ne kadardır?