Kiralık arama sezonu yaklaşıyor. Geçen yaz kiralık ararken sistematik hareket etmiştik. İlk işimiz öncelikli kriterleri belirlemek olmuştu:
* Kira + Yakıt aylık toplam gelirin üçte birinden fazla olmamalı. Geliriniz 100 lira ise kira+yakıt 30 lirayı geçmemeli.
* Ev güneş görmeli (ısınmak kolay olsun), güneş sabah görünmeli (uyanmak kolay olsun) = güneydoğu cepheli.
* Ara kat olmalı. 1. kat olmaz çünkü genellikle çıkma yapılıyor, ısı izolasyonu sorunu oluyor. En üst kat yazın pişer, kışın donar, su sızıntısı olur. Risk almayın.
* Dairenin kendine ait otoparkı olmalı.
* Dairenin alanı 130m2 dolayında olmalı.
* İşyerine tek vasıta ile ulaşılabilmeli.
İnternet veya gazeteden seçtiğimiz daireleri bu kriterlere göre telefon elemesinden geçirmiş, gereksiz daire gezmelerini azaltmıştık. Telefonla elemenin ardından daireyi gezerken sıra ikincil kriterlere gelir:
* Kışları yakıt parasının artıp artmadığını sorun. Benim bir önceki evimde kışın 4 ay boyunca çift yakıt parası alınırdı. O durumda normal yakıt parası 10 lira ise 12 aylık ortalama 13.3 lira demektir.
* Otoparkın daire sayısına cevap verebilecek büyüklükte olup olmadığını kontrol edin.
* Bina 30 yıldan yaşlı olmamalı. Binanın yaşlı olması uzun süre oturmayı düşünüyorsanız yaşayacağınız su sızıntısı, kalorifer arızası gibi sorunlarla sık uğraşmanıza neden olur.
* Dairenin cam çerçeveleri, kapıları, zeminleri, banyo, mutfak ve tuvaletleri düzgün olmalı. Su sızıntısı olmamalı (tavanlarda su izlerine dikkat ediniz). Tüm camların kolayca açılıp kapandığını, yerlerine oturduklarını kontrol edin, kışın evin içine rüzgar esmesin.
* Daire işlek bir caddeye bakmamalı, gürültü olur.
* Evsahibi ve komşular makul (şehirleşmiş) olmalı. Örneğin apartmanın çoğu aynı sülaledense orada büyük olasılıkla sürü psikolojisi hakimdir, siz ayrık otu muamelesi görürsünüz. Apartmanın etrafı çoluk çocuk ile dolu ise huzuru unutun. Ev sahibi ile en az yarım saat konuşun, ne iş yaptığını, nasıl bir insan olduğunu öğrenmeye çalışın.
* Ev sahibi en az üç yıl oturma garantisi vermeli. Her ne kadar hukuki bir garanti yoksa da en azından sözle ifade edilmeli.
Beklentilerimiz yüksek olduğundan istediğimiz evi bulabilmenin tesadüflere bağlı olduğunu biliyorduk. Şansımızı arttırmak için tüm kanalları kullandık. Haftaiçi öğlenleri
Hürriyet Emlak sitesinden baktık. Ümit vaadedenleri telefon elemesinden geçirip akşamları evleri inceledik.
Haftasonları internete ek olarak gazete ilanlarını da inceledik. Gazete ilanlarını çok az bilgi içerdiğinden çoğu telefon elemesinde döküldü.
Eve bakmaya gittiğimizde etraftaki emlakçılarla konuştuk. Emlakçının elinde o an istediğimiz gibi bir ev olmasa dahi kendilerine olmazsa olmaz kriterlerimizi, fiyat aralığını ve telefon numaramızı bıraktık. Bu yöntemle daha sonra çok sayıda eve bakma şansımız oldu.
Tanıdıklarımıza haber verdik. Çok az işimize yaradı.
Emlak arayışından notlar:* Makul fiyata düzgün ev istiyorsanız 2 ay gece-gündüz ev aramanız gerekir.
* En revaçta kiracı profili yeni evli, karı-koca çalışan çiftler, hele bir de temiz yüzlü iseniz dadınızdan yinmez. Bizi görünce emlakçıların gözü parlıyordu (!)
* Google Map'te
Çankaya mahalleleri'ni işaretledim. Misal artık Öveçler neresi biliyorum.
* Birlik mahallesinde rüzgar estiğinde Mamak çöplüğü kokusu olabiliyormuş.
* Fantastik kiralara örnekler:
** Portakalçiçeği sokaktaki lüks apartmanda giriş kat kirası = 900 Euro
** Dikmen vadisine bakan boklarda 2+1’ler en az 700 YTL. 3+1’ler pek bulunmuyor, bulunanlar da 1300$.
* Dikmen Keklipınarı/Akpınar/Karapınar/Cevizlidere’nin sorunu yamaca kurulu olması ve her halükarda yokuş yürüme gerektirmesi. Ayrıca trafik rezalet ve yolları genişletme olanağı olmadığından düzeleceği de yok. Şehir kültürü daha yeni başlıyor, sürü kültürü hakim.
* Batıkent'te metroya yakın ev bulunabilirse anlamlı, aksi takdirde Kızılay’a ulaşım rahatlıkla 1 saati bulur. Ayrıca Batıkent’te kaliteli ev bulmak öyle kolay değil, kiralık evlerin çoğu rezil.
* Eryaman’da evler 300YTL’den başlayıp 600 YTL’ye kadar çıkabiliyor.
* Konutkent kiraları Çankaya ile yarışıyor. Dağın başında olmanın tek avantajı yeni evde oturmak oluyor, bu da önemli bir avantaj tabi.
* Baktığımız evler arasında en lüksü Dikmen’deki Park Pınar evleri idi. Evlerde hiçbir kusur yoktu. Sadece havuzu fuzuli idi, büyük bir küvete benziyordu. Boşuna kasmışlar, çocuklardan başka kimse kullanamaz, herhalde broşürde havalı durur diye yapılmış. Ancak evlerin kalitesi moralimizi düzeltti, çünkü fahiş fiyatlarına rağmen berbat evler görmekten bunalmıştık. Park Pınar evlerine bizim gücümüz yetmedi, o ayrı.
SonuçAnkara’nın Çankaya ilçesinde kiralık bol. Fiyatlarda özel bir uçukluk yok. Her bütçeye uygun ev var. Kriterleriniz çoğaldıkça doğal olarak ev bulmanız güçleşiyor. İyi ev her zaman pahallı, kötü ev her zaman ucuzdur. İnsanın yaşayabileceği, yani kümesten bozma gibi görünmeyen evler arasında en ucuzları Dikmen’de idi.
Şu an oturduğumuz evden memnunuz ama bu evde karar kılana kadar 50-60 ev gezdik. Evin güneş alması çok önemli. Kesinlikle güneş görmeyen kuzey batı cephesinde oturmayın, çünkü güneş hem sağlığınızı hem de moralinizi etkiliyor. Fedakarlığı başka şeylerden yapın. Arabanız varsa mutlaka size ait otopark olmalı. Paranız yetmiyorsa o zaman ya arabayı satın ya da daha ucuz semtlerde ev arayın. Hergün park derdi çekilir şey değil.
Kiralık arama macerası sırasında her türlü desteği veren
Nart kardeşimize tekrar teşekkürlerimizi sunarız.
mp3: Al Green - Love and Happiness