Dünya sıralamasında Türkiye'nin en üst sıradaki endüstri mühendisliği bölümü İTÜ'de, sıralaması 64. Bölüme 2021 üniversite sınavında en düşük 4810 başarı sıralaması ile girilebilmiş. Dünya'da bir numara MIT (Amerika). Avrupa'da bir numara (Dünya'da 9) Delft University of Technology (Hollanda) ancak bölüm Industrial Design Engineering yani endüstriyel tasarım, dili %50 İngilizce. Avrupa'da ikinci sırada (Dünya'da 12) Polytechnic University of Milan var, bölüm üretim ağırlıklı ve dili İtalyanca. Almanya'da birinci sırada (Dünya'da 34) RWTH Aachen University (Business Administration and Engineering - Wirtschaftsingenieurwesen), bölümü üçe ayırmışlar, inşaat, enerji ve makine alt dallarından oluşuyor, eğitim dili Almanca. İkinci sırada Münih Teknik Üniversitesi, üçüncü sırada Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü var, eğitim dili Almanca.
İtalya'da çoğu bölümün eğitim dili İtalyanca, devlet üniversiteleri 2500Euro/yıl, özel üniversiteler 15000Euro/yıl [link].
Aachen mühendislik ağırlıklı ve 4 yıl iken Karlsruhe daha iktisat ağırlıklı ve üç yıl [link]. Türkiye'deki üniversite sınavında 50bin sıralama yapan kabul alabiliyor. Almanya'da eğitim nispeten ucuz, öğrencinin geçinmek için ihtiyacı yıllık 10bin Euro. Almanya Türkiye'ye yakın, uçakla 3 saat, son yıllarda daha da artan sayıda Türk üniversite öğrencisi var. Almanya Avrupa'nın en büyük ekonomisi, gelişmiş endüstriyel altyapıya sahip. İyi derecede Almanca bilme gereksinimi bir dezavantaj, bu nedenle bir yıl Almanya'da sıkı bir dil eğitimi almak gerekli, lisans eğitiminin en pahallı yılı dil eğitim yılı.
Lisans eğitimi için ülke seçimi yaparken üniversite eğitiminden sonra hangi ülkenin size daha çok hitap ettiğini de düşünmenizde yarar var. Ben çocukluğumda 5 yıl Almanya'da güzel anılar yaşadığım için Almanya taraftarıyım. Almanya'da olması ve işletme/iktisat odağı nedeniyle Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü Endüstri Mühendisliği'ni tavsiye ediyorum. Üniversite okumanın ilk aşaması olan dil kursu için üniversiteden şartlı kabul almaya uğraşmayın, dil öğrenme vizesi alın. Vize almayı kolaylaştırmak için Türkiye'de A2 seviyesinde Almanca bildiğinizi sınavla belgeleseniz iyi olur, sizin Almanya konusunda ciddi olduğunuzu gösterir.
Almanya'da Fachhochschule ve Universität olmak üzere lisans diploması (BSc) veren iki yüksek öğrenim tipi var. Fachhochschule uygulama ağırlıklı (İngilizcesi University of Applied Sciences), Universität teori ağırlıklı, ikisinden sonra da mastır yapabiliyorsunuz. Mühendislik için önerim Fachhochschule çünkü mühendislik %10 teori, %90 uygulama. Bkz. Uni vs Fachhochschule - Vorteile & Nachteile. Okurken alanınızla ilgili bir işte çalışıp hem tecrübe hem de para kazanmak için Duales Studium tavsiye ediyorum.
No comments:
Post a Comment