Sunday, November 03, 2024

Career advice for students

Yesterday, we had a meeting organized by ODTÜ KAF, where graduates and students came together to share experiences. We had interesting conversations, focusing on questions like, "I face many difficulties getting an interview, what can I do to increase my chances? How should I present myself in an interview?"
First, expand your network, as it largely determines the opportunities you receive. Attend/organize events like the one yesterday. Look for ways to be useful by volunteering for work you enjoy or can at least tolerate. For example, I teach robotics to kids for free. Since I like engineering and helping others, it's manageable for me, and it allows me to be part of a community. Create online content to make it easier for others to discover you. No one is immune to peer pressure, pick good peers. Be patient; it may take more than a year to see any results.

On the self-development front, strive to be a rational, decent human being who lives in reality, not in the fantasy we are all susceptible to creating for ourselves. Some helpful books are Thinking Fast and Slow, Getting Things Done, and The 7 Habits of Highly Effective People. For more books, click here. In your university courses, get good grades, aim for a CGPA of 3 out of 4 (75%).

While looking for a job, focus on jobs related to your field of study, not so much on your dreams. For example, if you're studying food engineering, don’t try to break into digital marketing or software engineering, as the competition there can be overwhelming for you. Once you’ve established a strong foothold in your field, you can try branching out into other areas. Remember that the position you start in is not your destiny; I have made dramatic career changes three times while staying at the same institution for the past 28 years, transitioning from mechanical engineer to simulation engineer to software engineer.

Don't just blindly send CVs, use LinkedIn to directly message people working in companies you're interested in. Ask them about the company and how you could contribute. Seek advice on improving your chances of securing an interview and being accepted. Inquire about the approximate salary range for the position you're targeting. Most people will respond positively. Since LinkedIn shows whether any of your contacts are connected to the people you want to reach, you can ask your contact for an introduction or message them on your behalf. Work on personal projects that are aligned with those companies and share your progress on social media to increase your chance of getting noticed because it is an effective way to show your interest and capabilities in the field and your presentation skills.

During the interview, avoid saying mundane things like "I like to learn" or "I am a team player". Emphasize that your goal is to create as much value as possible for the people around you and the company, and provide examples (by citing examples from your LinkedIn research) of how you could achieve that.

When you get a job, ask yourself, "How can I create maximum value for the people I interact with?" You can even ask them this question directly; they'll likely appreciate your initiative. These individuals will become your internal network, whose support is crucial. Of course, they need to be people you respect, as your quality of life depends more on them than on the company as a whole. Don’t obsess over what others earn; focus on how you can become more effective in your job. If after a few months, you realize that you dislike the job or don't respect the team, seek advice from an experienced mentor, like me. If your mentor agrees that the problem is not you but the job/team, consider alternatives such as transferring to another department or company.

After I explained how I assist students with their studies, help them find internships and jobs, and provide guidance throughout their careers, I was asked why I help others. I've always been fortunate in many respects, such as having a loving family and living in a relatively stable part of the world. I feel indebted, want to give back, and create value. I already have a comfortable life and don’t need many material possessions. Much of life's meaning lies in helping others navigate this complex world and reducing suffering when it's within my power to do so with little effort.

Thursday, July 18, 2024

Üniversite mi, bölüm mü

2024 YKS üniversite tercihleri ile ilgili son günlerde izlediğim iki videoda "seçim yaparken üniversitenin kalitesi bölümden çok daha önemli" vurgusu yapılınca (video 1, video 2) 27 yıllık mühendis olarak bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Bölümden ziyade üniversiteye önem vermenin artılarından bahseden çok da eksilerden bahseden yok.

İyi üniversitelerin en çok vurgulanan faydaları öğrenci kulüplerinin fazla olması, etkileşimde bulunacağın insanların kalitesi ve üniversite networkünden yararlanmak. Burada söylenmeyen husus mezun olduktan sonra kendi okuduğun bölümün dışındaki öğrencilerin profesyonel anlamda sana pek bir faydasının dokunmayacağı. Örneğin Hacettepe öğretmenlikte okurken toplulularda mühendislik ve tıp öğrencileri ile arkadaşlık edebilirsin ama mezun olduktan sonra onların sana iş konusunda destek vermeleri ne kadar mümkün? Bölümden arkadaşların ise staj ve iş bulmana yardım edebilirler, iş yaşamın boyunca onlara danışmaya devam edebilirsin.

Bu arada mühendislik okurken topluluklarda vakit geçirme imkanın az, ben üniversitenin tadını mezun olduktan sonra çıkarabildim, okurken bahar şenlikleri uzaktan duyduğum hoş bir sada idi.

Aileler üniversite adının prestijini kullanmayı seviyor, genelde "bizim çocuk ODTÜ'de okuyor" denir, bölümden bahsedilmez pek. Öğrenci de üniversite sınav badiresini atlattıktan sonra bu itibardan yararlanmak ister. Ama aynı aileler mezuniyet sonrası çocuklarının iyi bir işte çalışmasını daha çok ister. 

Klasik öğrenci hayalleri: "kötü bölüme girsem bile kendimi geliştiririm, yazılım öğrenirim, yüksek ortalama tutturup daha iyi bir bölüme yatay geçiş yaparım, çift anadal yaparım." Bunları başarma olasılığın çok düşük. Bir yıl daha sınava hazırlanmaya mecalin varsa ve "mezuna kalır ve başarı sıralamamı ciddi oranda iyileştiririm" diyebiliyorsan şansın daha fazla.

Geleceği parlak bölümlerin sayısı az. İyi üniversite hevesi ile önü kapalı bir bölümü seçersen pek çok işe başvurman bile mümkün olmaz. İş ilanlarında üniversite adının yazıldığını ben hiç görmedim ama istenen bölümler mutlaka belirtilir.

Örneğin 25K sayısal başarı sıralaması ile Ankara'da devlet okulunda mühendislik istiyorsan ODTÜ Petrol Müh., Hacettepe Kimya Müh. veya Gazi Bilgisayara girebilirsin. Eğer aslolan üniversitedir diyeceksek ODTÜ Petrol'ü yazman gerekir. Bilgisayardan mezun olduğundaki seçenek bolluğu ile petrol veya kimya mühendisliğinden mezun olduğundaki seçenek darlığını dikkate almanı öneririm.

Kritik soru şu: Önündeki 4 yılı mı optimize etmek istersin, 40 yılı mı? Tavsiyem üniversite gözetmeksizin başarı sıralamana uygun bilgisayar mühendisliği bölümlerini yazmandır, nedenlerini daha önceki bir yazımda açıkladım.

Friday, March 29, 2024

Matematik'te ezber yerine mantık yürütme

Dün oğlum 8. Sınıf Master Matematik Soru Bankası'ndaki Ünite Değerlendirme-5, soru 7'nin çözümünü tam anlamadığı için bana sordu:

Sorunun cevap videosunda üçüncü kart olarak BC=16cm çıkması durumunda birden fazla üçgen oluşturulabileceğini, bu nedenle olasılığın 3/4 olduğunu söylüyordu. Birden fazla üçgen oluşması için öne sürülen argüman tek üçgen için bir açı ve iki komşu kenarının bilinmesi gerektiği, eğer açının (soruda C açısı) karşısındaki kenar (16cm) verilirse tek üçgen belirtmeyeceği idi.

Oğluma soruları mümkün olduğunca kural ezberleyerek değil, mantık yürüterek çözmemiz gerektiğini hatırlattım ve şu yolu izledim:

  1. A merkezli ve 16cm yarıçaplı bir çember çizersek bu çember C'den geçen ışını iki noktada (B ve D) keser.
  2. 16cm AC'den (14cm) fazla olduğundan ikinci kesişim C köşesinin üst kısmında kalır (D noktası).
  3. Sorudaki üçgenin oluşabilmesi için çember kesişimi C'nin altında olmalıdır (B). O da ancak bir nokta olabileceğinden üçüncü kartın BC=16cm çıkması durumunda dahi tek üçgen oluşur.
  4. Cevap çözüm videosundaki 3/4 seçeneği değil, 4/4 = 1 seçeneği olmalıdır.

AB verildiğinde C noktasının altında iki kesişim, yani iki üçgen olasılığı ancak AB'nin AC'den az ve BC kenarına ait yükseklikten (h) fazla olması durumunda mümkün, bkz. aşağıdaki B1 ve B2 noktaları. AB uzunluğu yükseklikten de az olursa kesişim olmayacağından üçgen oluşmaz. AB yüksekliğe eşit olursa yine tek üçgen oluşur.