Thursday, July 18, 2024

Üniversite mi, bölüm mü

2024 YKS üniversite tercihleri ile ilgili son günlerde izlediğim iki videoda "seçim yaparken üniversitenin kalitesi bölümden çok daha önemli" vurgusu yapılınca (video 1, video 2) 27 yıllık mühendis olarak bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Bölümden ziyade üniversiteye önem vermenin artılarından bahseden çok da eksilerden bahseden yok.

İyi üniversitelerin en çok vurgulanan faydaları öğrenci kulüplerinin fazla olması, etkileşimde bulunacağın insanların kalitesi ve üniversite networkünden yararlanmak. Burada söylenmeyen husus mezun olduktan sonra kendi okuduğun bölümün dışındaki öğrencilerin profesyonel anlamda sana pek bir faydasının dokunmayacağı. Örneğin Hacettepe öğretmenlikte okurken toplulularda mühendislik ve tıp öğrencileri ile arkadaşlık edebilirsin ama mezun olduktan sonra onların sana iş konusunda destek vermeleri ne kadar mümkün? Bölümden arkadaşların ise staj ve iş bulmana yardım edebilirler, iş yaşamın boyunca onlara danışmaya devam edebilirsin.

Bu arada mühendislik okurken topluluklarda vakit geçirme imkanın az, ben üniversitenin tadını mezun olduktan sonra çıkarabildim, okurken bahar şenlikleri uzaktan duyduğum hoş bir sada idi.

Aileler üniversite adının prestijini kullanmayı seviyor, genelde "bizim çocuk ODTÜ'de okuyor" denir, bölümden bahsedilmez pek. Öğrenci de üniversite sınav badiresini atlattıktan sonra bu itibardan yararlanmak ister. Ama aynı aileler mezuniyet sonrası çocuklarının iyi bir işte çalışmasını daha çok ister. 

Klasik öğrenci hayalleri: "kötü bölüme girsem bile kendimi geliştiririm, yazılım öğrenirim, yüksek ortalama tutturup daha iyi bir bölüme yatay geçiş yaparım, çift anadal yaparım." Bunları başarma olasılığın çok düşük. Bir yıl daha sınava hazırlanmaya mecalin varsa ve "mezuna kalır ve başarı sıralamamı ciddi oranda iyileştiririm" diyebiliyorsan şansın daha fazla.

Geleceği parlak bölümlerin sayısı az. İyi üniversite hevesi ile önü kapalı bir bölümü seçersen pek çok işe başvurman bile mümkün olmaz. İş ilanlarında üniversite adının yazıldığını ben hiç görmedim ama istenen bölümler mutlaka belirtilir.

Örneğin 25K sayısal başarı sıralaması ile Ankara'da devlet okulunda mühendislik istiyorsan ODTÜ Petrol Müh., Hacettepe Kimya Müh. veya Gazi Bilgisayara girebilirsin. Eğer aslolan üniversitedir diyeceksek ODTÜ Petrol'ü yazman gerekir. Bilgisayardan mezun olduğundaki seçenek bolluğu ile petrol veya kimya mühendisliğinden mezun olduğundaki seçenek darlığını dikkate almanı öneririm.

Kritik soru şu: Önündeki 4 yılı mı optimize etmek istersin, 40 yılı mı? Tavsiyem üniversite gözetmeksizin başarı sıralamana uygun bilgisayar mühendisliği bölümlerini yazmandır, nedenlerini daha önceki bir yazımda açıkladım.

No comments: