Sunday, May 15, 2011

Hırsızlık

İki gün önce biz işte iken eve hırsız girmiş, neyse ki hiçbir şey almadan gitmiş, sanırım panikledi. Levye ile dört denemede kilit dilini bükerek girmiş, herhalde en fazla 5 dakika sürmüştür:


Dil büküldüğü için kapının kapanamaması hırsızın tedirginliğini arttırmış olmalı. Apartmanda tadilat olduğundan apartmana daha fazla insan girip çıkıyordu, ayrıca tadilat gürültüsünün yanında kapının zorlanması sırasında çıkan ses dikkat çekmemiştir. Geçmişte iki tanıdığımızın evine de hırsızlar apartmanda tadilat varken girmişler.

Olaydan beni kapıcı haberdar etti (o sırada işteydim). Kapıyı açık görünce beni aramış. Eve gelince sırayla yaptığım işler:
* Araba ruhsatı ve anahtarı yerinde mi: Evet
* Az miktardaki ziynet eşyası yerinde mi (potansiyel hırsıza not: İki kolye için bence değmez kardeşim, başka kapıya): Evet
* Laptop yerinde mi: Evet
* Fotoğraf makinesi: Evet
* Tek çalınan şey kapının yanındaki bozuk paralar (<20 TL)
* 155'i arayıp ekip istedim. 10 dakika sonra "kphhhh" efektli telsizleri ile iki polis geldi, hıza şaşırdım. Evden birşey çalınmadığını, sadece hırsızlık girişimi olduğunun kayıtlara geçmesini isteğimi söyledim. Tutanak tutulmasını istiyorsam karakola gitmeliymişim. Erindim, Behzat komser pozu takınıp "size söyledim, haberiniz olsun la" dedim... "La" dememiş de olabilirim(!) Geçmiş olsun deyip ayrıldılar.
* Çilingir çağırıp kilidi tamir ettirdim.
* Apartman sakinlerinin geçmiş olsun dileklerini kabul ettim, ne tür tedbirler uyguladıklarını öğrendim.
* Ev sahibini arayıp durumu bildirdim.

Alınan dersler:

* Apartmanda tadilat varken hırsızlık riski yüksekliyor.
* Hırsızı en az yarım saat uğraştıracak bir kapı yaptır: Ev sahibi ile temasa geçtik, kapı değiştirilecek. Ancak yeni kapı en az bir ay sonra hazır olabiliyormuş. Kapıyı tamir eden çilingirin söylediğine göre kapı esnemeyecek yapıda olmalı ve göbeği kolayca çıkarılamamalıymış ("rozetli" olmalıymış). İyi kapılar 1500 TL civarındaymış.
* Üst kilidi de kilitle, erinme. En azından hırsız biraz daha uğraşmak zorunda kalsın, ganimeti hak etsin :P
* Evde kıymetli eşya bulundurma. Araba anahtarını ve ruhsatını ne yapmalı? Benim KASKO poliçesinde "Araç Çalınmasında Uygulanacak İstisnalar" başlığı altında şu yazıyor:
Araç anahtarının ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması ve/veya çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek ziya ve hasarlar teminat kapsamı dışındadır. Ancak,
1.Araç anahtarlarının gasp sonucu ele geçirilmesi yoluyla aracın çalınması ya da çalışmaya teşebbüs edilmesi
2.Araç anahtarlarının, sigortalının veya aracı kullanan kişinin kendi ev veya işyeri niteliğindeki kapalı ve kilitli bir mekanda bulunması sırasında, bu mekana; kırma, delme, yıkma, devirme zorlama, öldürme, yaralama, zor ve şiddet kullanarak veya tehditle ya da araç gereç veya bedeni çeviklik yoluyla tırmanmak suretiyle ele geçirilerek aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi, teminat kapsamına alınmıştır.

Ayrıca, kanunen geçerli bir belge karşılığında otopark, servis/tamirhane, oto yıkama vb işletmeye teslim edildiği ispatlanan aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu meydana gelecek hasarlar sigortalı tarafından mevzuata uygun işlemlerin yerine getirilmesi ve yasal tahkikatın başlatılması şartı ile teminat kapsamındadır.
Yani anahtarları evde bırakırsam ve biri eve zorla girerek (tutanak lazım) anahtarları alıp arabayı çalarsa sigorta karşılıyor. Ruhsatın önemi yok, arabada bırakabiliriz.

* Laptop eninde sonunda çalınacak diye düşün, laptop'ta önemli bilgi barındırma. Ben o tür bilgileri internette sağlamlığına güvendiğim ve sık kullanmadığım sitelerde tutuyorum. Sık kullandığım mail şifresinin bir gün çalınma olasılığı yüksek çünkü.

Alarm taktırmayı düşündüm ama onu da her evden çıkışta aktive etmek, her eve girmeden önce de deaktive etmek lazım. Ana bir merkezle haberleşmesini istiyorsun ayda 70 kaat bayılman lazım. Benim gibi kapıyı kilitlemeye erinen biri için 10 yılda bir hırsız girecek diye böyle tedbir çok fazla.

Zihni sinir projesi:
* Kapı açıldığında
** Alarm çalacak
** Bana "eve biri girdi" diye SMS atacak
** Opsiyonel: Video/foto çekip bana email/SMS ile yollayacak
** Hırsızın sistemi bozması için 1 dakikadan fazla zaman gerekecek. Hırsızın görememesi için güzel bir kamuflaj lazım.
* Sadece benim ayarladığım zamanlarda faal olacak (misal hafta içleri 09:00 - 17:00 arasında). Böylece her gün alarmı ayarlamam gerekmeyecek.
* Her ay sabit ücret ödemek istemiyorum. Aceba kontörlü sim kartlı sistemler var mı?

İlk aşamada zaman ayarlı bir alarm bulmayı/yapmayı düşünüyorum. Böylece yıllardır planladığım amatör elektroniğe başlayabilirim. Faydalı bir iş yapıyorum diye Derya lehim kokularına ses çıkarmaz umarım ;)

Sözün özü, herkesin evine eninde sonunda hırsız girecek. Mühim olan mahvolmayacak şekilde organize olmak.

5 comments:

Rahmi Lale said...

Geçmiş olsun hajim, bizim eve de hırsız girdi geçen yıl lakin bir fakla Kerstin evdeyken. Kerstin üst katta gürültüyü duyup aşağıya iniyor. Kadın hırsız kişi de tam o sırada oturma odasından ana kapıya doğru sıvışırken Kerstin ile karşılaşıyor. Kadın zat -'bilmemkimin evi değil mi burası?' deyip sıvışırken Kerstin kadına -'kimsin, burada ne arıyorsun?' diye sorarken kadın çıkıyor evden.

Çalınan Kerstin'in çantasından cüzdanı, anahtarlar ve cep telefonu idi.

Önceleri evde isek dış kapı kilitli mi değil mi tikat etmiyorduk bundan kelli ediyoruz.

Merak ettim, ev sigortanız var mı?

Samil Korkmaz said...

Ev sigortamız yok.

Unknown said...

bocekten sonra hırsız olmamış ama. cOOOok gecmis olsun...

ArdA said...

kapı için tavsiye;
farkettiysen kapıyı menteşelere doğru levyeyle kanırtarak açmış. bunu önlemenin basit bir yolu var.
bir zamanlar ayrancıdaki eve hırsız girmeye çalışmıştı ancak çivi anahtarı kurcalarken çilingirin "şifre" diye tabir ettiği düzeneği bozduğu için girememiş idi.
Çilingire kilitleri değiştirttikten sonra 3. kilidi kapının tam üst orta kısmında taktırdım.
yani 3. anahtar kapıya göre yukarı aşağı çalışacak ve yana doğru kanırtmalara karşı bir "constraint" oluşturacak.
bu şekilde tasarlanmış kapılar mevcut piyasada ancak kapıyı değiştirmek istemeyenler için iyi bir çözüm.
bir (çilingir tarafından) diğer tavsiye ise kullanılan kilitlerin 2 değilde 3 adımlı olması yani 3 kerek döndürülmesi, dilinin daha uzun olması.

Ayşe said...

Benim bir müşterim tam da bahsettiğin gibi bir sistem tasarlamıştı, test aşamasındaydı en son. Bitince ilk müşterisi olacaktım ama hala ses yok. Bir arayıp bilgi alayım.