Monday, October 21, 2019

Sokak köpekleri

Başıboş sokak köpekleri tartışmaları genellikle hayvan sevmek / sevmemek boyutuna indirgeniyor, köpekler konusunda kaygı belirtenler hayvan sevmemekle suçlanıyor. Sokak köpeklerini besleyenlerin şu hususları akıllarında bulundurmalarında yarar var:
  • Köpekler alan koruma ve genişletme içgüdüsü olan hayvanlar, sürü/çete halinde dolaşıyorlar ve iriler. Onların alanından geçerseniz sizi en azından havlayarak tehdit ederler. Bir tanesiyle baş edebilirsiniz belki ama beş on tanesi birden gelirse, kadın çocuk veya yaşlıysanız size kolaylıklar dilerim. Kedilerde bu sorun yok çünkü hem küçükler, hem çeteleşmiyorlar hem de köpekler gibi alan korumaları yok.
  • Evinde köpek besleyenlerin köpeklerini sokakta gezdirmesi stresli bir faaliyet, çünkü başıboş köpekler yabancı köpeklere alerjiktir.
  • Yurt dışında, özellikle Almanya ve Amerika'da uzun zaman geçirdim, sokakta bir tane başıboş köpek görmedim. Onların bizden daha az hayvan sever olduğunu iddia etmek zor.
  • Köpeklerin yola fırlamasından dolayı trafikte kaza riski oluşuyor, daha bu sabah servisimiz bir köpeğe çarptı, az kalsın başka bir arabaya da çarpıyorduk.
  • Köpek tarafından ısırılırsanız 30 gün boyunca uzman bir sağlık merkezine giderek kuduz aşısı olmanız gerekir. Köpek ısırmaları köpeklerin sayısındaki muazzam artışla epey artmış durumda.
  • Köpekten korkan, köpek oynamak niyetiyle dahi olsan kendisine koşup havladığında paniğe kapılan çok insan var, özellikle kadınlar ve çocuklar. Bu insanlara "korkma canım" demek, köpek davranış uzmanı olmasını beklemek haksızlık. Köpek nedeniyle panikleyip düşen, kolunu bacağını kıran iki kişiyi şahsen tanıyorum, aradan bir yıl geçtiği halde hala ağrı çekiyorlar. Köpek korkuları daha da artmış durumda.
  • Bir tanıdığım geceleri sürekli havlayan köpekler nedeniyle uyuyamaz hale geldi ve taşınmayı düşünüyor.
  • Yedi yaşındaki oğlumun beş dakika mesafedeki okuluna yürüyerek gitmesine izin veremiyorum çünkü sokakta köpek olabiliyor. Çocuğumun kendi başının çaresine bakabilen bir insan haline gelmesini mecburen kısıtlamak zorunda kalıyorum.
  • Gözümüz gibi sakındığımız, travma yaşar diye sesimizi yükseltmekten çekindiğimiz çocuklarımıza köpeklerin saldırdığını bir düşünün, ebeveyn olarak ne hissedersiniz? Saldırı olasılığı düşük diyebilirsiniz ancak son derece olumsuz sonuçların yaşanması için bir kez olması yeter. Bir ebeveyn bunu göze alamaz.
  • Sabahları bisiklete binmek, koşmak gibi aktiviteleri unutun, şehirlerimiz tamamen köpek işgali altında.
Şehirlerde giderek artmakta olan köpek nüfusu ciddi bir sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturuyor. Sokak köpeklerini besleyenlerin niyetlerinin halis olduğundan şüphem yok ama neye katkıda bulunduklarını da bilmeleri gerek.

When (Several) Dogs Attack

No comments: