Monday, January 09, 2006

Aile ağacı

Aile ağacında bazı boşlukları doldurdum. İşte yeni versiyon:



Notlar:

- Baazır Gücük'e Türkoğlu'ndan Ta'z Bi ile birlikte gelmiş. Ta'z Bi hasta imiş ve kısa süre sonra ölmüş. Bu sırada Musa küçük çocuk imiş (Ta'z Bi'nin tek çocuğu). Ta'z Bi ve Baazır Kafkasya'dan gelmiş. Sanırım Çardak'ta Baazır'ın akrabaları var.

- Baazır hem annemin dedesinin (Hacı Kadir), hem de babamın dedesinin (Tanko Musa) anasıdır.

- Baazır Ta'z bi öldükten sonra yaklaşık yedi kez evlenmiş. Herhalde Türkiye'deki Çeçen nüfusundan kan örnekleri incelense herkeste Baazır'ın mitokondrisine rastlanır ;) Bir nevi Türkiye Çeçen'lerinin Havva'sı olabilir.

- Baazır çok becerikli bir kadın imiş. Özel bir baca örme biçimi varmış. Bu sayede Baazır'ın hangi evlerde gelin olarak bulunduğunu anlamak mümkünmüş.

- Ghordloy: "Ghord köyü'nden" demek. Ta'z Bi ghordloy. "Taeyp" olarak kendimize Ghordloy diyoruz. Ürdün'deki yakınlar Ta'z bi ile Ghord köyünden yola çıkmışlar. Sanırım köyden ziyade kabilenin bulunduğu yer, bölge. Hala Çeçenistan'da Ghord bölgesi var. Örneğin Ramazan amcamın eşi olan Leyla Ghord bölgesinden.

- Seygıt Seesi bölgesinden.

- Ekki: "Ek bölgesiden". Örnek: Selimbi, Dabı, Çöçi ve Bozkurt soyadlılar Ek bölgesinden. Aralarında kan bağı yok. Bolat'lar ve Aslan'lar da Ek bölgesinden ve aralarında akrabalık var.

2 comments:

Nart Bedin Atalay said...

Baazır in hem anne hem de baba tarafindan buyuk buyuk nine olmasi durumu tesaduf olmasa gerek. Icine kapali, disariyla evlenme gelenegi olmayan toplumlarda daha baskasi da beklenemezdi.

Nart Bedin Atalay said...

Benim de anne ve baba tarafimdan buyuk buyuk dedeler ve nineler arastirilsa saniyorum benzer bir tablo ortaya cikacaktir. Bunun zarari sanirsam soyacekim e bagli hastaliklarin (mesela sizofreni) gorulme olasiliginin artmasi. (Bu konuda daha doyurucu bir yorumu nordic dadlidan bekleriz hani).