Sunday, December 03, 2006

Yaşasın Google Video!

Google video'da bulduğum birbirinden leziz felsefi ve güldürürken düşündüren videolar aşağıda. Tanıdığım ne kadar nefis eleman varsa hepsinin görüşleri özet videolar halinde insanlık alemine sunulmuş. Umarım bu paylaşım rahmet yağmuru kurak topraklarımıza da tez elden ulaşır.

Tabi ki videolar ingilizce. İngilizce hakkında ufak bir istatistik: Wikipedia'daki Türkçe yazı sayısı yaklaşık 10bin. İngilizce yazı=1.5milyon, Almanca=500 bin. Yani benim gibi ingilizce+almanca bilen birinin internetten yararlanma miktarı sadece Türkçe bilen birinden 2milyon/10bin=200 kat fazla! Renklerden örnek vereyim. Diyelim ki gerçek dünyadaki fikirler 16milyon renkten oluşsun, ben de 256 renkte görebilen biri olayım. Siz sadece Türkçe biliyorsanız yaklaşık 256/200 = 1.3 renkte, yani siyah-beyaz görebileceksiniz demektir! Yurdumuzda olaylara siyah beyaz bakışın ne kadar yaygın olduğunu düşününce hiç de şaşırtıcı değil. Gerçek resim, benim gördüğüm resim ve sadece Türkçe bilenin gördüğü resim aşağıdaki gibi olacaktır:


Bu kadar bilinçlendirme yeter. Videolara geçelim:

Is recycling really useful?

Milton Friedman - Limiting Government

Richard Feynman - The Pleasure of Finding Things Out

Noam Chomsky

Noam Chomsky - Distorted Morality

Richard Dawkins

Richar Dawkins - The God Delusion

Daniel Dennet

Steven Pinker

Freeman Dyson

Tetris Belgelseli-BBC (Nefis Bey'e el sallarım)

The Power of Nightmares-BBC

The story of one-BBC

Google Video Educational Genre

9 comments:

Anonymous said...

eger ingilizce ve almanca bilmiyorsanız;kendinize ingilizce ve almanca bilen birini bulmak(edinmek:) de gerekli donanımı dolaylı yoldan kazanmayı sağlar mı dersiniz:)bence zaman ve para açısından oldukça ekonomik:) nasıl fikir ama:P

Samil Korkmaz said...

Kuzum, sizi datlı camiasının insafına bırakıyorum. Datlı! Datlı! Datlı! (voltran voltran voltran tonalitesi ile söylenmektedir)

Anonymous said...

Evet efenim görüyorum, zoka yutulmuş!
Evet, evet yutulmuş.

Voltran, moltran mortran hak getire artık...
khi khi khi ;)

PS. Her koyun kendi bacağından, her datlı ...

Nart Bedin Atalay said...

Telefonla bağlanan izleyici şunları söyler:

Şamil beye bir sorum olacak. Şimdi den 16 milyon ve 256 renkten olan resimleri aynı görüyorum da ben kaç dil biliyorum acaba diye soracaktım. bir de internetin ne kadarından yararlanabilecem? Çocuklar çok istiyor da? O yüzden şeettiydim. Bu konuları aydınlatırsa çok sevinirim.

Samil Korkmaz said...

Telefondaki izleyici ile konuşma şöyle gelişir:

"Efendim, size 8 renkli fitil yazıyorum, sabah akşam sektirmeden zerk ediyorsunuz. Yani 256 rengi tamamlamak için 256/8=32 adet fitil alıyoruz dünnnnniiyyaaaaa güzellerim."

Anonymous said...

sen mi daha entel dantelsin yoksa rahmi mi?

Anonymous said...

Artıran var mı?

Samil Korkmaz said...

Entel olan Rahmiziim, şımarık olansa benim :P

Anonymous said...

Artırışı görüyor, entelliğin tanımını anonim şahıstan arzuhal ediyorum.
Dantelli datlı...