Sunday, February 04, 2007

Memleketin durumuna istatistiklerle bakış

Geçenlerde Nural teyzem ile memleketin durumu hakkında konuşuyorduk. Televizyon haberlerine bakacak olursak sanki sürekli daha kötüye gidiyormuşuz gibi görünüyor. Dedim ki haberlere değil de gerçek verilere bakalım çünkü haberler bilgi edinmek için rezil bir kaynaktır, sadece hava ve yol durumu için kullanırım. Diğer konularda haberlere fantazi muamelesi yaparım (bir ara medya konusunda blog yazacağım, ısrarla bekleyiniz).

Ülkemiz istatistiklerini Türkiye İstatistik Kurumu tutuyor. Web sayfasında pek çok veri var. Türkiye İstatistik Kurumu ile bağlantılı olan Nüfus ve Kalkınma Göstergeleri sayfası ilginç istatistikler sunuyor. İstatistiklerin hepsi excel belgesi olarak indirilebiliyor. Ülkeler arasında karşılaştırmalı istatistikler için bkz Globalis.

Umarım veriler güvenilirdir. Çünkü her istatistik mutlaka birilerinin canını sıkıyordur ve o canı sıkılanlar veriyi kendi isteklerine uygun olarak değiştirtmek için baskı yapıyordur.

Benim ilgimi çeken istatistiklerden bir demet (grafikleri excel belgesinden kendim oluşturdum):





Anladığım kadarı ile ortalama yaşam süremiz sürekli artıyor, gayri safi milli hasıla dalgalı da olsa artıyor, nüfusumuz artmaya devam ediyor ama artma hızı azalıyor, işsizlik artıyor.

Velhasıl kelam, hayat standardımız iyileşiyor.

Bir de devlet yatırımlarının sektörlere göre dağılımını aradım. Maliye Bakanlığı altında bütçe diye bir yerde olur herhalde dedim. Biraz aradım ama bulamadım. Sonra Devlet Planlama Teşkilatı sayfasına baktım. Orada Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007 Programı diye bir belge buldum. Bu belgenin 21. sayfasında bir tablo var. Ancak tabloda savunma harcamaları eksik. Asıl büyük harcama ulaştırma görünüyor, eğitimin üç katı. Benim merakım eğitim-sağlık-savunma harcamalarını görmek. Bu bilgiyi devletin web sayfalarında bulabilen bana haber etsin.



Güncelleme:
Yardımsever anonim kardeşimiz Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü sayfasında bütçe dökümünü veren bütçe kanundan bahsetti. "A cetveli icmali"ne baktığımda (icmal da ne yav? sonuç veya özet demek herhal) devletin tüm kurumlarını ve dolayısı ile bakanlık bütçelerini görebiliyorum. Buna göre eğitim, savunma, sağlık bakanlıklarının bütçelerinin oranları sırasıyla %52, %32, %16. Bu üçlüden eğitim ciddi pay almış. Ama tabi ki savunmaya ayrılan pay Milli Savunma Bakanlığı bütçesi ile sınırlı değil. En azından TÜBİTAK var. Ayrıca silahlı kuvvetlerin bütçesi herhalde Milli Savunma Bakanlığı bütçesine dahil değildir. Bir bilen aranıyor!

1 comment:

Anonymous said...

Merhaba Şamil
DPT sayfasında kamunun "yatırım" tanımına giren harcamalarını görebilirsin.Savunma harcamalarından kastın herhalde milli savunma tanımına girenlerdir diye düşünüyorum, bu da MSB'nin bütçesidir.Maliye bakanlığı'nın http://www.bumko.gov.tr adresinden 2007 Bütçe Kanununu görebilirsin. Kanunun içinde ekleri mevcut. Eklerde ise MSB ve MEB olmak üzere tüm kamunun TÜBİTAK da dahil olmak üzere(A Cetveli, bütçelerini excel dosyaları olarak)bütçelerini görebilirsin. Ayrıca eklerde seni çok meşgul eden Gebzeye gidiş gelişlerinizle ilgili 19 YTL düzenlemesini yapan H cetvelini de görebilirsin. Umarım beğeniyle takip ettiğim sayfana katkıda bulunabilmişimdir.