Sunday, June 24, 2007

Taze kafkas müziği

İki yeni kafkas parçasını jamglue sayfama yükledim. Parçalar Mezdeug (%15 yavaşlatılmış) ve Şımt (%20 yavaşlatılmış). Dinlensin, şenlenilsin...

4 comments:

Anonymous said...

Konu ile ilgisi yok ama mümkünse bir konuda yardımınızı istiyorum.

Hazan-tamiç, hakan-ı tamate. Bu sözün anlamını çok merak ediyorum.Rüyamda çok yaşlı bir dede ve nine gördüm. Yaşlı dede karısına sarılıp ağlarken bana bu sözleri söyledi, uyandım unutmamak için cep telefonuma yazdım,yeniden görebilmek umuduyla uyudum ama yoklardı:)Tam olarak ne anlama geldiğini kimseden öğrenemedim.Rahmetli babaannem yaşarken neden çerkezce öğrenmedim, onu neden türkçe konuşmaya zorladım bilmiyorum ama bu soruyu sormak durumunda kalmazdım size onu çok iyi biliyorum. Yardımcı olur musunuz bana? S.C.

Anonymous said...

"Hazan" ve "Hakan" Çerkesçe sözcükle değil ama diğer iki sözcük hakkında yardımcı olabileceğimi sanıyorum:

"Tamiç", "thamışç'e" ya da "thamışk'e" (son "-e" sesi kesmeli okunuyor; bu yüzden hızlı konuşmada yutulabiliyor) biçiminde söyleniyorsa zavallı, aciz anlamındadır.

"Tamate"nin "Thamate" olduğu aşikâr (ilk "-t"den sonra gırtlaktan gelen bir "-h" sesi var arada). Bu da toplumun ya da içinde bulunulan grubun lideri demek. Bu kişi genellikle yaşlı, görmüş geçirmiş bir büyüktür.

Bunların nasıl birleştirileceği ve rüyanızın yorumu konusunda bir şey diyemiyorum ama umarım bilgi işinize yarar.

Selamlar,
Nesij

Anonymous said...

Çok teşekkür ederim. Söylediğiniz gibi " hazan-ı thamışç, hakan-ı thamate" şeklinde söyledi. Neden bu kadar etkilendim bilmiyorum. Tamamının anlamı için araştırmaya devam edeceğim. S.C.

Anonymous said...

kardeş bu Thamate" çerkesçedir.çeçenler arasında pek kullanılmaz.Anlamıda toplumun ya da içinde bulunulan grubun lideri olmakla beraber idare eden ,yöneten, sevk eden anlamındadır.En çok düğünlerde düğün kahyasına verilen çerkesce bir adlandırmadır.

thamış(ç) ise "ç" harfi hariç, hayretle veya şüphe ile söyleneni kabullenme anlamına gelir.
Türkçe bir örnek verecek olursak; "üniversiteyi kazandım" diyen bir kişiye verilen cevapta kazandın ha? diyerek ardından da bu kelimyi söyler.(Yani inanmakla inanmamak arasında kaldığını ifade eden yardımcı bir kelimedir. )