Sunday, August 24, 2008

Her yıl yeni birşey...

Her yıl yeni bir beceri edinmek üzerine Derya ile konuşuyoruz bu aralar. Düşününce epey vaktimiz var. Günde 8 saat uyursak uyanık vakit = 7*16 = 112. İşimiz günde 8 (mesai)+1 (öğle tatili)+2 (ulaşım)=11 saat, haftada 55 saat eder. Günde ortalama 2 saat yemeğe gitse haftada 14 saat eder. Haftada 7 saat günlük hazırlık (sabah traş/duş vs.), 5 saat de genel temizlik ve ütü benzeri işlere, 10 saat de spora gitse boş zamanımız = 112 - (55 + 14 +5 + 10 + 7) = 21. Diyelim %50 verimle çalışabileceğiz (eş/dost ziyareti, alışveriş vs.) = 10 saat. Bu vakti kıvır zıvır ile değil de bizi ileriye götürecek şeylerle değerlendirmek lazım. Yarın birgün istesek de değelendiremeyebiliriz (vakit olmayabilir, sağlık bozulabilir vb.). Vakit konusunda en büyük risk internet gezintileri/blog yazıları... Burada disipline olup katı süreler koymak lazım.

Unutmadan: Televizyon izleyerek hayatını boşuna harcamayı zaten bıraktın değil mi?

Benim ilgimi çeken alanlar: Müzik (gitar, piyano), resim (kara kalem), dans (ça ça, çeçen ve kaafe). Maksat sanatçı olmak değil, müziği/resmi/dansı anlayıp eğlenebilecek kadar beceri kazanmak.

Bu yıl için kendi adıma gitar ve piyano arasında karar veremedim. Sanırım en az yatırım gerektirecek olan ve ne kadar eforla ne kadar mesafe alınabileceğini bildiğim konu gitar. Geçmişte birkaç yıl klasik gitar dersi almışlığım var. Evde gitar mevcut zati. Günde ortalama 1 saat çalışsak haftada 7 saat eder (10 saatten az), bu süre mütevazi gitar becerisine yeter.


Şu hava sıcaklıkları 30 derecenin altına inerse gitarımı tekrar tozlu köşesinden alıciim (belki de piyano... dediğim gibi hala karar vermedim). Klasik eserlerin yanısıra eş dostu eğlendirecek şarkı repertuarı da hoş olur. Hüzünlü ağır şarkılar değil, mümkün mertebe neşeli şeyler (misal Sezen Aksu'nun söylediği Yalnız Kullar)... Sevdiğim klasik gitar parçaları (çoğunu çalabiliyor idim):

* Greensleeves video 1, video 2

* J. S. Bach: Air on a G String

* Francisco Tarrega: Etude in E Minor

* Luys de Narváez: Guardame Las Vacas

* Francisco Tarrega: Adelita

* Minuet in G by J.S.Bach

* Romance

* Bach: Bourree in E-Minor

* Adagio de Albinoni

* Spanish Dance No 2 (Oriental) by Enrique Granados

* Stanley Myers: Cavatina

* Isaac Albeniz: Asturias

* Francisco Tarrega: Recuerdos de la Alhambra

2 comments:

Unknown said...

çok başarılı bir yazı olmuş bu.. insanı gaza getirir nitelikte...

ramazandan sonra ben de bizim aile için böyle bir hedeflemeye gitmeye karar verdim!

Samil Korkmaz said...

Biz de tam "yav arkadaşlardan da katılanlar olsa, birlikte müzik yapıp eğlensek ne güzel olurdu" diyorduk :) Hali vakti yerinde olanlar böyle güzellikler peşinde olsa hayat ne hoş olurdu di mi?