Saturday, August 23, 2008

Procrastination (erteleme)

İnsanlığın en büyük problemlerinden biridir erteleme, önemli işler dururken lüzumsuzluklarla vakit geçirme. İngilizcesi procrastination'dır ve çözümü ile ilgili literatür geniştir.


İşleri ertelemeden, bıçak kemiğe dayanmadan yapabilmek için bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak iki önerim var:

1. İşi daha küçük parçalar halinde yap.

2. İşin ne kadar zor/sıkıcı olduğuna değil, iş bittiğinde elde edeceğin faydaya, rahatlamaya odaklan.


Örnekler:

* Dağ gibi ütü birikmişse öncelikle sadece acil giyeceklerini ütüle. Enerjin oldukça diğerlerini de halledersin. Hem başta amacın bir gömlek ve pantolon ütülemek olduğundan ek olarak iki parça tişört de ütülersen beklenenden fazlasını yapmış birinin haklı gururunu hissedeceksin :P

* Blog yazarken müthiş bir yazıyı tek seferde çıkarmaya çalışmak yerine önce yazının ana çatısını kur, sonra yavaş yavaş araları doldur. İlla bir oturumda yazman gerekmiyor.

* Karmaşık bir optimizasyon yazılımı hazırlaman gerekiyorsa önce problemin anlamlı en basit halini kodla. Bu sırada hem daha düzgün düşünecek, hem de ne kadar çok düşünmediğin ıvır zıvır sorunu (text dosyası okuma, floating point sorunları vs.) çözmen gerektiğini göreceksin. Ayrıca elinde küçük de olsa çalışan bir ürün olacak, kendi kendini tebrik edeceksin.

* Spor amaçlı koşu öncesinde koşunun ne kadar yorucu olacağına değil, sonrasında yaşayacağın ferahlamaya odaklan.

* Tüm evi temizlemek yerine öncelikle mutfağı temizlemeyi hedefle.


Daha fazla bilgi için bkz. How to be more productive

Fotoğrafların kaynağı: http://stuff.thdesign.be/forum/varia/OS.html

mp3: Sezen Aksu - Yalnız Kullar

Şu gelen yar olaydı
Elinde nar olaydı
İkimiz bir gömlekte
Yakası dar olaydı

1 comment:

daryal said...

canımın içi ne olur başlamışken diğer odaları da temizlesen::P
::))