Monday, October 20, 2008

Spotçular Çarşısı

Fatih sayesinde haberimiz oldu, Arda sayesinde bilgilendik: Ulus'ta İtfaiye meydanı denilen yere yakın spotçular çarşısı var. Tüm dükkanları 1 saatte gezebilirisiniz. Özelliği yeni beyaz eşya ve elektronik cihazları piyasanın yarısına yakın fiyatlarla alabilmeniz. Önceleri "çalıntı mal mı yoksa?", "defoludur", "garantisi yoktur" gibi çamurlar atmak istedik pahallı pahallı yaptığımız alışverişleri haklı çıkarmak için. Heyhat, ekşi sözlük der ki:
4. Beyaz eşya ve elektronikte ülkenin o anki ekonomik koşullarına göre tüketiciye %40-50'lere kadar indirim şeklinde yansıyan ticaret biçimi. likit paraya ihtiyacı olan yetkili bayii malını piyasa fiyatının oldukça altına spotçulara satar, fabrikaya taksitle satılmış gibi gösterir, her ay taksit tutarını fabrikaya öder. beyaz eşya firmalarının böyle bir oluşuma izin vermediği söylenir, gelin görün ki ankara'da yerini herkesin bildiği ve kapısında tabelası olan bir "spotçular çarşısı" bulunmaktadır..
---
26. 1)bayinin firmaya aylık olarak taahhüt ettiği kadar mal satamamasından dolayı firmaya imtiyazını kaybetmemek amacıyla, toplu halde, görünürde sermayesine veya zararına, spotçu tüccarlara mal satması sonucu ortaya çıkan düşük karla peşin çalışılan piyasa

2) firmanın peşin satış alıp ile vadeliye kullandırarak satması sonucu önceden zararına, ama vadeli satış sonrasında daha yüksek karla parayı çevirmesi esasına göre çalışan toptan alıcıların oluşturduğu piyasa

3) tüm ürünlerin 1.el olup, faturalı ambalajlı satıldığı piyasa

4) tüm ürünler fabrika tarafından garantisi var olan piyasa

Hatta orada esnafın bir kısmının anlı şanlı alışveriş merkezlerinde pahallı mal satan mağazaları da varmış. Sanırım anahtar "peşin para"... Bundan sonra birşey alacaksam araştırma listeme spotçuları da ekleyeceğim.

No comments: