Nisan başında Derya'nın köyüne gidip fidan diktik (benim için bir ilk), temiz hava ve huzur teneffüs ettik. Fidan dikme işi bilmeyene zor. İşte işin incelikleri:
* Sekiz fidan diktik. Toplam 40 TL. Kiraz, vişne, armut, dut, elma, kaysı, 2 erik
* Çukur kazmak için "bel" kullanılır, "kürek" toprak atmak içindir. Ben "bel"i de kürek zannediyordum :*)
* Yaklaşık yarım metre derinliğinde ve çapında çukur kazılır.
* Aşı toprağın üstünde kalacak ve güneye bakacak
* Fidanın dibine önce yanmış (yüzeydeki güneş görmüş) toprak atılıyor. Yanmış toprak daha besleyici imiş
* Toprak arada tepelenip sıklaştırılır. Köklerin kıvrık değil de uzunlamasına durması için fidan hafif yukarı çekilip sonra tekrar toprak tepelenir
* Fidana atılan toprakta canlı ot olmamasına dikkat edilir.
* Suyun fidan etrafında toplanabilmesi için fidanın etrafında göllenme bölgesi (bu çok bilmiş tabiri ben uydurdum) oluşturulur
* Bir bidon türkü söyleye söyleye can suyu dökülür
* Bel ve küreğin üzerindeki artıklar kazınır
Fidan dikmede bize yardım eden (işin tamamını yapan demek daha doğru) Bayram amcaya ve Hamit dayıya teşekkür ederiz.
Saturday, April 18, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment