Thursday, June 18, 2009

Laptop Klavyesi

Piyasadaki laptoplarla ilgili en önemli eleştirim klavyede karakterlerin yeri karmaşasıdır. Örnek olarak Sony Vaio VGN-SZ780'e göz atalım (kafamı en çok karıştıran tuşları kırmızı ile işaretledim):


Sorunlar yumağı:

* Küçüktür, büyüktür işaretlerini sağ alttaki ö ve ç harflerine shift'le birlikte basarak elde edeceğinizi sanırsın. Oysa sağ alttaki "alt" tuşu ile birlikte sol üstteki é ve 1 tuşlarına basman gerekir.

* Nokta için ç değil, ç'nin sağındaki tuşu kullanmalısın.

* Virgülü i + shift ile yapmaya çalışırsınız. Doğrusu Enter tuşunun üstündeki, ü'nün sağındaki tuştur. Rezil konumlama nedeniyle ne zaman virgül yazmak istesem yanlışlıkla enter'a basıyorum.

* Alt çizgi için ? değil, Shift+?'nin sağındaki tuşu kullanmalısın.

* Aç parantez için 9 değil shift+8, kapa parantez için shift+9 kullanmalısın.

* Slash için alt + sağ üstteki ?

Sony'nin hatası birden fazla tuş üzerinde aynı işaretin bulunması. Bir ara hatalı olanları siyahla boyamak ya da kazımak lazım. Babamlardaki Toshiba'da tuşların üzerindeki ile ekrana basılan da alakasızdı, işin tamamen deneme yanılmaya kalıyordu.

Bugün Fatih'te gördüğüm HP Workstation'ın klavyesi iyi idi. Her tuş üzerinde bulunan karakteri basıyordu. İğrenç klavye tasarımları ile verimliliğimizi düşüren firmaların satışlarının tez zamanda düşmesini dilerim.

Laptop alırken önerim herşeyden önce klavyesini incelemeniz, ancak ondan sonra teknik özelliklere kafa yormanızdır.

3 comments:

Rahmi Lale said...

Klavye tuslarinin abesligi malum (bknz. Dvorak klavye).
Gunluk kullanim cok sorun olmasa da kod yaziliminda ozellilkle parantezlerin ve tirnak isaretlerinin konumu rahatsiz edici. Dvorak'in ve diger klavye kodlamalarinin tus konumlarinini degistirmek zor degil. Hafif bir kurcalama ile klavye tuslarina farkli atamalar yapilabiliyor. Bilgisayar magazalarinda klavyeler icin ozel hazirlanmis etiketler mevcut.
Saadetle...

eylül said...

teşekkürler çok faydalı oldu. ters slash işareti(yani shift in yanındaki soru işaretinin altındakı işaret)nasıl yapılıyor cevaplarsanız çok sevinirim

Berna said...

Çok teşekkürler. Cinnet geçirdim, Ö ve Ç harfleriyle her şeyi denedim!