Friday, June 19, 2009

Medyadan Korunma

Medya ile aram iyi değildir. Dün Facebook'ta izlediğimiz bir tv programı haberlerin nasıl yapıldığı üzerine tekrar düşünmemize yol açtı. Yüzeysel olarak bakıldığında yapım bir insanlık dramından söz ediyordu. Ancak programı eleştirel bir gözle izlediğimizde aslında hiçbir bilginin verilmediği, herşeyin birkaç kişinin sözlü beyanından ibaret olduğu görülüyordu. Bariz hatalar vardı ve bu hatalar özensizlikten çok hamasete/propagandaya kilitlenmişliğin göstergesi idi. Uyduruktan parçalar bir araya getirilip ucubik bir video klip yapılmıştı sanki.

Asıl önemli soru programın neden yapıldığı ve zamanlaması. Kimin ne tür çıkarı olabilir? Bu kadar gerizekalılık ancak bilinçli çabayla kotarılabilir çünkü. İlginç olan böylesine pespaye yapımlar üzerinden Facebook'ta insanların gaza gelip yorum yapıyor olması. Fikrî ufkunu yurdum medyası ile genişletenlerin vay haline...

Submarine:
If you really want to be a critical reader ... ask not just whether the author is telling the truth, but why he's writing about this subject at all.
Not: Programın adını vermeye gerek yok, yurdumun herhangi bir kanalını açın ve herhangi bir programı eleştirel olarak izleyin, sonuç genellikle benzer olacaktır.

No comments: