Friday, April 11, 2008

Medya Kullanma Kılavuzu

Medyadaki uydurma, propaganda ve iftiraların farkına vardığımdan, bunların sayısının doğru haberlerin sayısına yakın olduğunu gördüğümden beri (>5 yıl) gazete okuyamaz, tv'de haber izleyemez oldum. Medyanın bizi gerizekalı yerine koyduğu durumlar:

* İşine gelen haberi doğruluğunu kontrol etme zahmetine girmeden kullanmak. Örnek: Patrik ile eski Diyanet İşleri Başkanı'nın kardeş olduğu haberi

* Cümleleri, demeçleri kırpıp işine gelen anlamı elde etmek. Örnek: "Medya ahlaksızdır demedim" cümlesini "medya ahlaksızdır" diye kırpmak .

* Konunun muhattaplarına söz hakkı tanımamak.

* Aleyhte kamuoyu yaratmak istediğiniz kişilerin hep çirkin resim ve görüntülerini kullanmak.

* Uydurmak, daha da fecisi gerçeğin zıttı yalanlar söylemek.

* Hamasetle olayları saptırmak, gerçeği sıvamak. Avrupa Birliği'ni eleştiren haberler buna güzel örnek teşkil eder.

* Diğer bilcümle bullshit yöntemleri...

Haberlerin nasıl yapıldığında dair şöyle bir hipotezim var: Bir odada kelli felli yayın yönetmeni benzeri tipler oturur. Arada biri içeri girip gündemle alakalı çeşitli anahtar kelimeler söyler. Bu kelli felli tipler o günkü konjünktüre ve kendi ajandalarına uygun şekilde anahtar kelimelerin aralarını doldurup fantaziler türetirler. Sonra en uçuk olanları haber yapılır.

Artık haberlere düzeysiz fantazi muamelesi yapıyorum. Haberlerin en doğru yeri hava durumu, onu da teletext ile takip ediyorum. Hatta sabahları teletext'e bakarken tv'nin sesini kısıyorum, yoksa mazallah arka plandaki propagandadan etkilenebilirim.

Önerim illa haber izleyecekseniz fikrinizi oluşturmadan önce mümkün olduğunca farklı kaynaktan beslenmenizdir. Bir çeşit filtreleme algoritması ile yalan dolanın arasında gizlenmiş gerçek kırıntılarını bulma olasılığınız artar. Yabancı kanalları (CNN, BBC, RTL...) ve web sayfalarını izlemeyi de ihmal etmeyin. Tarihi konular hakkında ise ingilizce wikipedia güzel bir kaynak çünkü çok çeşitli pencerelerden bakışları içeriyor. Örnek: İkinci Viyana Kuşatması

Yazımızı bugün okuduğum bir sözle bitirelim: "Gerçeğin en kötü yanı bir gün su yüzüne çıkmasıdır."

Güncelleme, 18 Nisan 2012: Önemli bir kılavuz: Fair bloğu

No comments: