Sunday, March 07, 2010

Fantastik Türmenistan

Ahmet amca Türkmenistan'da inşaat işi yaptığından dünkü sohbetimizde Türkmenistan hakkında bilgiler aldım. Türkiye'nin üçte ikisi kadar yüzölçümü var, nüfusu 5 milyon, başkenti Aşkabat. Ana gelir kaynağı doğal gaz ve pamuk.

Çarpıcı noktalar:

* Sadece bir siyasi parti var, adı da Türkmenistan Demokrasi Partisi. Evet, kulağa pek demokratik geliyor doğrusu...

* Ekonomi devlet kontrolünde. Yolsuzluk endeksinde 180 ülke arasında 168. sırada. Kesin dış mihrakların çekememesinden kaynaklanıyordur.

* Hava alanındaki giriş ve çıkışların saatlerce sürmesine neden olan bitmez tükenmez pasaport kontrolleri varmış. Sovyetlerden kalma hava alanı binası büyükmüş ancak sefil durumdaymış. Herhalde Türkmenistan yönetimi yabancılardan hoşlanmıyor.

* Türkmenbaşı Niyazov'un Ruhname isimli kitabı bir çeşit kutsal kitap muamelesi görüyormuş. Ehliyet sınavında bile kitaptan pasajlar soruluyormuş!

* Türkmenleştirme politikası adına Niyazov ayların ve günlerin adlarını değiştirmiş. Misal Ocak ayının adı Türkmenbaşı, Eylül ayınki Ruhname!

* Aşkabat'ın uydu görüntüsü fantastik binalar gösteriyor:


* Söylentiye göre İstanbul Atatürk Havaalanında Türkiye'ye giriş yapmadan önce Türkmen vatandaşlarının üzerlerinde en az 1000$ para olduğunu göstermesi gerekiyormuş. Doğru ise bu da bizimkilerin ayıbı...

Bu kadar ilginç hikayeden sonra Türkmenistan'ı ziyaret edip Alis harikalar diyarında hissi yaşamayı düşünüyordum ki Türkmenistan turistik vize de vermiyormuş. Suudilerden sonra duyduğum ikinci örnek oldu bu. Kuzey Kore bile turistik vize veriyor be gardaş!

Enteresan bir terim: Absurdistan

Ne diyim, Allah akıl fikir versin...

Türkmenistan hakkında bir belgesel: Shadow of the Holy Book

Daha fazlası şurada

3 comments:

Unknown said...

daha uzakları, uzakdoğuyu düşünün bence! teklifimiz devam etmekte. biz para biriktirmeye başladık bile! :p

Samil Korkmaz said...

Sıcak ve nem olmasa ne güzel olurdu...

daryal said...

uzak doğu çok uzak yaa...yakın batıda görmek istediğiniz bir yer yok mu?