Tuesday, November 02, 2010

Kiva.org

Mikrofinans, bankaların yüzüne bakmayacağı kadar fakir insanların küçük kredilerle desteklenmesine dayanıyor. Sadakadan farkı, paranın geri ödenmesi. Kiva sitesi krediye ihtiyacı olanları bulan yerel mikrokredi kuruluşlarını ve yardım etmek isteyenleri bir çatı altında buluşturuyor. Kime yardım ettiğini görüyorsun, belirli aralıklara desteklediğin kişinin/işin durumu hakkında bilgi alabiliyorsun. Verdiğin para geri ödendiğinde onu da tekrar başkasına yardım etmek için kullanabiliyorsun. Geri ödeme oranı %98'in üzerinde! Bu güne kadar 500 bin kişi kredilere katkıda bulunmuş. Ben de başlangıç olarak Pakistan'dan bir gruba ve Moğolistan'dan bir elemana yardımda bulundum.

Muazzam bir fikir... Wikipedia'nın bilgi için yaptığını Kiva sermaye için yapıyor, Dünya çapında dayanışmayı arttırıyor.



mp3: Approaching Nirvana - Distorted Glass

2 comments:

Rahmi Lale said...

Selam Şamilziim,
Yardım davranışını kutlamak isterim. Mıkrofinans işini ilk Muhammad Yusuf'un Nobel Barış Ödülü ile almasından haberdar olmuştum lakin senin Kiva'dan haberdar değildim. Nefis bir proje.

Nart Bedin Atalay said...

Köy çocuklarına yardım eden güzel insanların buluştuğu bir yardım kuruluşu da ilkyar. YIBO (yatılı ilköğretim bölge okullarına) giderek, çocuklarla aynı yemeklerden yiyip, aynı ranzalarda yatarak onlara bilim ve okuma sevgisi aşılayarak, köy çocuklarına sahipsiz olmadıklarını, dünyada kendilerini seven iyi insanlar bulunduğunu hissettirmeye çalışıyor. YIBO'lara yapılan ziyaretlerden sonra çocukların yazdıkları mektuplar yapılan yardımların hemen etkisini gösterdiğini bizlere anlatıyor.
Örneğin Çektiğim Acıları Çekmeyecekler