Wednesday, June 29, 2022

Avanta kültürü ve sonuçları

Kendimi bildim bileli özel sektör, belediye ve kamu kuruluşlarına mal ve hizmet satmaya çalışanlar azımsanmayacak oranda hafif tabiriyle komisyon/avanta, ağır tabiriyle rüşvet gerçeğiyle karşılaşırlar. Emek vermeden sağlanan kazanç anlamında kullanılan avanta alışkanlığının her kademede yaygınlaşmasının sonuçlarından biri hizmet kalitesinin düşmesi ve maliyetlerin artması iken diğeri beyin göçünün hızlanması ve yeni şirket/girişim kurmaya olan hevesin düşmesidir.

Becerilerinin birincil unsur olmadığını fark edenler ya daha fazla değer görecekleri başka diyarlara gider ya da demoralizasyon nedeniyle herhangi bir yenilik/girişim için uğraşma istekleri düşer. Bu ortamda kalan ve avantadan iğrenenler için mantıklı olan iyi şartlar sağlayan büyük kurumlarda teknik işlerde çalışarak kendilerini izole etmektir. Böyle insanlar girişimciliğe ancak iyi bir iş bulamamaları durumunda ya da bilgisayar oyunu geliştirme gibi aracıların az olduğu sektörlerde başvurmalıdır.

Bir örnek vaka olarak avanta kültürünün Rus ordusundaki etkileri için bkz How Corruption Destroys Armies - Theft, Graft, and Russian failure in Ukraine

No comments: