Monday, April 05, 2010

Finans, kaos ve saçmalık

Bugün borsa ile ilgilenen bir arkadaş kaos teorisinin borsanın nasıl değişeceği öngörülerinde kullanıldığını söyledi ve benim bilgim olup olmadığını sordu. Ayrıca borsa işlemlerinin %80’inin bilgisayarlar tarafından gerçekleştirildiğini, bunun da terminatör’deki geleceğe doğru gittiğimizin göstergesi olabileceğini anlattı.

Kaos teorisi hakkında fazla birşey bilmiyorum, bildiğim teorinin problemleri sınıflandırmada kullanıldığı, geleceğe dair öngörüler için işe yaramadığı. Bilgisayarlar da günlük hayatımızın her alanında var, doğru. Ancak buradan terminatör senaryosuna geçmek bilimden çok fantazinin işi. İlgilenenler yapay zeka alanındaki problemlere bakabilirler.

Arkadaşa yatırım önerisi olarak sapla samanı birbirinden ayırma becerisini geliştirmesini önerdim ve google’a “how to detect bullshit” (saçmalık nasıl tespit edilir) yazarak başlayabileceğini söyledim.

(Tarz biraz “hastalarımdan öğrendiklerim” bloğundaki gibi oldu)

Günün sözü:
Engineering is the art of modeling materials we do not wholly understand, into shapes we cannot precisely analyze so as to withstand forces we cannot properly assess, in such a way that the public has no reason to suspect the extent of our ignorance. - Dr. A.R. Dykes

No comments: