Thursday, September 07, 2006

Excel'de hayat kurtaran ipuçları

Excel'i severim, eldeki zibil gibi veriyi anlamlı hale getirmekte hızlı ve pratiktir. Bugün yine zilyon tane veriden oluşan bir excel dosyasını düzenlemeye çalışırken "yeter gayrı Şamil, bunun kolay yolu olmalı" diyip te keşfettiğim ipuçlarını siz musikişinas okuyucularımla paylaşiim.

Başka bir hücreye referans verdiğimizde "$" işaretini otomatik eklemek için (absolute cell reference) hücreyi mouse'la seçtikten sonra F4'e basıyoruz.

Efendim diyelim ki elimizde iki sütununda veri olan bi excel dosyamız var:


Ve yine diyelim ki biz bu iki sütünun toplamını üçüncü sütuna (C sütunu) yazdırmak istiyoruz. Hepimiz biliyoruz ki bunun için C1 hücresine gidilip "=A1+B1" yazılır. Akabinde C1 hücresinin sağ alt köşesinden tutulup sürüklenip bırakılır. Böylece C sütünü A ve B sütunlarındaki sayıların toplamından oluşmuş olur:


İyi güzel de elimizde 10 değil de misal 1000 veri varsa ne yapacağız? Onu bir sürükle-bırak ile deneyin bakiim. Ben bugün denedim ve blog yazacak kadar hırslandım!

Efendim, tabi ki kolayı var. Önce C1 hücresine basıyoruz, sonra C sütununun hepsini seçiyoruz. Sütun seçili iken sağ üste yine önceki gibi "=A1+B1" yazıyoruz.


Şimdi dikkat: ctrl+enter tuşlarına basıyoruz ve voila, C sütununda toplamları elde ettik!


Bu aklı bize veren Contextures sitesine teşekkür ediyoruz. Bir dahaki akıl-fikir seansında görüşmek üzere, esen kalın...

...

Hala burada mısın? Eh o zaman al sana bir bonus akıl daha:

Excel'de ctrl+ok tuşları pek faydalıdır. Farz-ı mahal B4 hücresine tıklamış olalım:


Eğer şimdi ctrl+aşağı ok tuşuna basarsak B4'ten itibaren B sütununda verinin bittiği yere kadar seçer:


Fazlalık veriyi temizlemek gibi işler için bire birdir.

2 comments:

Rahmi Lale said...

Haji bu ne hız? Gebze'de hapis mi kaldın ;)

Benim de daha geçenlerde keşfettiğim bir hadise var; sütundaki verileri satıra geçme işi. Kopyalama ekranında transpose deyince oluyormuş.

Nart Bedin Atalay said...

Voila nidasının cümle içinde kullanımı da güzel olmuş hani.