Saturday, April 21, 2007

Müzik Düzeltme Çalışması

Pegasus'tan aldığım kafkas parçalarından biri çok hoşuma gitti. Ancak parçanın ses seviyesi düşüktü, bir miktar parazit vardı, bass sesleri de biraz daha kuvvetli olabilirdi.

Ses dosyaları üzerinde işlem yapmak için bedava bir araçtan beklenmeyecek kadar çok işlev sunan bir ürün var: Audacity. Ayrıca pek çok faydalı bilgi içeren bir wiki'si de mevcut.

Sırayla yaptıklarımı anlatayım:
1.Ses dosyamızı açalım


2.Öncelikle çıtırtı biçiminde tezahür eden parazit sesleri temizleyelim. Parçayı edit->select->all menüsü ile seçelim. Effect->click removal menüsünü açalım ve deneme yanılma ile ayarlama yapalım:


3.Remove Clicks tuşuna basıp programın parazitlerin önemli bir kısmını temizlemesini sağlayalım. Az miktarda parazit kalacaktır:


4.Kalan tek tük parazitin önce üstüne tıklayalım, sonra zoom edelim:


5.Effects->amplify menüsünü kullanarak parazit sinyallerin ses seviyesini düşürüp duyulmamalarını sağlayalım:



6.Parazitleri temizlediğimize göre sıra parçanın ses seviyesini arttırmakta. Effects->amplify menüsü ile sesi kısabildiğimiz gibi güçlendirebiliriz de:



7.Şimdi sıra bass sesleri güçlendirmekte. Effects->bass boost:



Eveeet, parçamızı damak tadımıza uygun hale getirdik. Son olarak File->Export as mp3 menüsü ile dosyayı mp3 olarak kaydedelim. Export'u ilk yaptığınızda Audacity size lame_enc.dll dosyasına ihtiyacı olduğunu söylecektir. Bu dosyayı DLL Files'tan indirebilirsiniz.

Müziği jamglue sayfama yükledim, dinleyelim, gönenelim...

1 comment:

Turunç said...

Ben de bu programla, deneyim icin kaliteli bir ses kaydina ihtiyacim oldugu zaman tanismistim, yaklasik 2-3 ay once. Fazla cetrefilli seyler yapmadim gerci ama, kullanmasi kolay, iyi bi programdi...