Tuesday, April 24, 2007

Uzay yolculuk tarihinde yaşanan sorunlar

Wikipedia'da uzay yolculukları sırasında yaşanan sıkıntıları özetleyen hoş bir sayfa: List of Space Disasters. İnsanın aklını başına devşirmesine yardımcı oluyor.

En ilgimi çekenlerden biri Gemini 5 görevinde dünya dönüş hızının sidereal güne göre alınacağına solar güne göre alınmasından kaynaklanan 130km'lik düşme noktasından sapma sorunu. Solar gün = 24 saat, sidereal gün=23 saat, 56 dakika, 4.091 saniye. Dünyanın açısal dönüş hızı = 360 derece/(sidereal gün)

Bir diğer enteresan not Gemini 5 görevinde destek olarak 10bin personel, 114 uçak ve 19 geminin görev almış olması! O la laa!

Dünyanın dönüş hızının ayın yolaçtığı gelgit ivmeleri nedeniyle azaldığını (günlerin uzadığını) biliyor muydunuz?

Dünya hakkında tonla bilgi için bkz. Earth.

1 comment:

Rahmi Lale said...

Bu, dünyanın dönüş hızının azalması olayi enteresan. Büyük barajların da hızı azalttığını hatırlıyorum, özellikle Çin'de halen yapımı süren mevzu (dünyanın en büyük barajı) da günlerin uzamasına neden olacakmış (gerçi saniyenin zilyonda biri gibi küçük bir miktar).

Lakin en beğendiğim hadise dünya etrafında yer alan onca uydu, mekik vs. nin poziyon saptamaları için dünyanın dönüş hızı ve pozisyonunun sürekli olarak saptanması gerektiği.

Ufakken hep merak ederdim, örneğin kuzey kuredeki her bir birey aynı anda zıplasa ne olur deyi? Varsayalım bu dünyanın yörüngeden çıkmasına sebep olurmuş, al sana bir silah daha...(Şamilzziim bir hesaplayıver hele mümkün mü bu?)