Wednesday, July 30, 2008

Üvez

resim: The Diptera Site
Köyde halk arasında üvez denilen minik sinekler başımıza bela oldu, kendimizi üvez partisinin ortasında bulduk. Oturdum acep bir çare var mı diye interneti taradım.



Öncelikle bu sineğin bilimsel adının Simulium, ingilizce isminin ise Black Fly olduğunu buldum. Biz üvezler çürümüş ağaçlarda ürüyor zannederken meğerse larvaları suda büyüyormuş. Sivrisinek larvalarının aksine durgun suda değil de hafif akışa sahip sularda yaşayabiliyorlarmış. Nedeni sivrisinek larvaları hareketli iken üvez larvalarının taş ve bitki parçalarına tutunarak gelip geçen organik artıklarla beslenmeleriymiş.

İşin kötüsü bu sineklerin kökünü kurutacak bir çözüm yokmuş çünkü av bulmak için 10 km kadar uçabiliyorlarmış. Ama en azından parti vermelerini engellemek için bahçeyi sulamada kullandığımız suları gün boyu açık tutmamaya, sadece günde birkez kısa süreli yoğun sulama yapıp sonra suyu kesmeye karar verdik. Eğer larvalar ertesi güne çıkamazlarsa üvez derdi hafifler diye ümit ediyorum. Diğer seçenek de sulama kanalına boru döşemek olabilir. O zaman da borunun tıkanmasını engellemek gerekir.

Şamil Korkmaz Gücük'ten bildiriyor.

Ayrıntılı bilgi için bkz:

* http://en.wikipedia.org/wiki/Simulium

* http://www.denniskunkel.com/DK/Insects/26328E.html

* http://creatures.ifas.ufl.edu/livestock/bfly.htm

1 comment:

Rahmi Lale said...

Kesin çözüm değil ancak iki rahat nefes aldıracak 'mosquito exterminator' tavsiye ediyorum. Bizzat kullandım, başarılı bir alet (aynı model değil ancak Norveçce içerik vermemek adına bulduğum ilk linki gönderiyorum zira çalışma prensipleri aynı).

TR'de satan vardır illa.