Sunday, January 04, 2009

Sosyal İnternet ve Stackoverflow Yaklaşımı

İnternetin sevdiğim yanı yemek tariflerinden programcılık ipuçlarına kadar her konuda bilgi bulabilmem. Özellikle yazılım konusundaki bilgiler genellikle forumlarda bulunur. Ancak forumlarda cevaplar bazen hatalıdır, kritik bir ayrıntıyı atlamıştır, aradığını bulana kadar lüzumsuz/çöp girdileri okuman gerekebilir. İnternet'teki topluluk sayfalarının sorunları hakkında bilgi için bkz. A Group Is Its Own Worst Enemy

Benzer sıkıntıları Joel ve Jeff de yaşadığı için buna bir çare bulmaya karar verip Stackoverflow sayfasını açtılar. Bilgisayarlarla ilgili konularda (programcılık, donanım, alışkanlıklar, kültür vb.) soru sorabilir, cevap alabilirsin. Şu an baktığım sayfa What’s your favorite “programmer” cartoon?


Sayfayı benzerlerinden ayıran en önemli hususlar:

* Sorulara verilen cevaplar oylanıyor, yüksek oy alan üstte yer alıyor (Digg gibi)
* Yeterince saygınlık (reputation) puanın varsa hem soruları hem de cevapları edit edebiliyorsun. Böylece tüm yazılar zamanla daha iyi hale geliyor (Wikipedia gibi)
* Joel ve Jeff'in sunduğu Podcast'ler mevcut.

Stackoverflow sayfasındaki prensipleri her türlü bilgi paylaşım ortamında kullanmak lazım. Böylece sayfanın çöple, kavga döğüşle dolmasını engelleyebilir ve işe yararlığının sürekli artmasını sağlayabilirsin.

mp3: Frank Sinatra - That's Life

No comments: