Hayatımda ilk kez anlamlı bir üç boyutlu grafik çizdirdim :P. Zaten MATLAB'da üç boyutlu çizim yaptırmak alışık olmayanlar için karın ağrısıdır, benim bir günümü aldı. Aşağıdaki grafik sayısal integral hatasının zaman adım büyüklüğü ve döngüye göre değişimini göstermektedir:
Tuesday, October 24, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Bence bu grafigin en enteresan ozelligi zaman adimi buyuklugu (x) = dongu sayisi (y) ekseninde simetrik olmasi.
Sanki zaman adım büyüklüğü ve döngü sayisi ayni oranlarda integral hatasi veriyor gibi. (Belkide yaniliyorum.)
Grafigin daha guzel ozelligi global minimum arc bicminde x,y plane'nini kesmesi.
Bunun iki durumun soyle bir guzelligi var: eldeki sistemde
zaman adimi buyuklugu veya dongu sayisi bir sekilde sabit olmak zorunda olsa bile sadece digerini degistirerek global minimum bulunabilir.
Aklima takilan bir nokta. Acaba grafige girecek yeni noktalar x ve y nin bir onceki buyuklugunu bir sabit ile carpilmasi ile mi elde edildi?
Cunku kucuk degerler cok girintili cikintili, buyuk degerler cok daha smooth.
Yazdiklarim isten anlamayan bir adamin ukelaliklari olarak gorulmesin lutfen. Bu islerden anlamasam da bunlari dusunmenin ve yazmanin bana cok cok faydasi oluyor.
sevgi saygi
Nard'ım datlım, senin yazdıklarını hiçbir zaman ukalalık olarak algılamam. Sözün diğer okuyuculara ise ok o zaman derim.
Senin de dediğin gibi minimumu elde etmek için adım büyüklüğü ile oynamak yeterli. Zaten döngü dediğim parametre fiziksel sistem özelliği, dolayısı ile onunla oynamak biraz zor.
Yeni x,y noktaları bir önceki büyüklüğün sabit ile çarpılması ile değil, highly nonlinear bir fonksiyonlar sisteminin etkileşimi sonucunda oluştu. Buradaki smoothness biraz yanıltıcı. Eğer daha hassas bir resolution ile işlem yapmış olsam resim değişebilir, hatta smooth görünen yerlerde singularity'ler çıkabilir. Bi de dikey eksen logaritmik değerlere sahip. Yani aslında ufak görünen dalglanmalar bile baya büyük değer değişimlerine tekabül ediyor.
Post a Comment