Sunday, February 08, 2009

Keep Your Identity Small

Keep Your Identity Small
If people can't think clearly about anything that has become part of their identity, then all other things being equal, the best plan is to let as few things into your identity as possible.

The more labels you have for yourself, the dumber they make you.

4 comments:

Rahmi Lale said...

Paul Graham'ın beni şaşırtan bir denemesi: İyi hacker olmak her konuda iyi laf edebilmek anlamına gelmiyor. Label vs identity ikilemesi de ayrı bir soru oldu kafamda...

Samil Korkmaz said...

Rahmiziim, bazen ne dediğini anlamak imkansız oluyor. Yazıyla ilgili eleştirin nedir?

Nart Bedin Atalay said...

İnsanlar kendi kimliklerini seçmiyorlar. O kimlikler onlara giydiriliyor. Bence insanlar hangi konuların kendi kimliklerinin parçası olduğunu bilinçli olarak bilmiyorlar/seçmiyorlar zaten.
Mesela şimdi ben düşünüyorum: Hangi konuda bir tartışmaya girsem saçmalarım; mantıklı argümanlar vermeyi bırakır tamamen bana öğretilen dogmalarla birşeyler söylemeye başlarım. Aklıma bir konu gelmiyor. Benzer bir şekilde bir tartışmada saçmalamaya başlasam bunu kendim farkedemem gibi geliyor. Birisi "saçmalama kardeşim" dese bile o an saçmaladığımı anlayamayabilirim. Çünkü o an iç güdülerimle kendimi savunmaya girişmişim.

Eğer bir kişi sürekli kendini geliştirme, daha rasyonel olma çabasını içten içe taşıyorsa o kişi tartışa tartışa en sonunda saçmaladığı alanların neler olduğunu bulabilir ve onlara bir yabancı gözüyle bakabilir (tabi böyle bir işteği varsa). Fakat dogmalarımızdan kirli gömleklerimiz gibi kurtulabileceğimizi pek sanmıyorum.

Samil Korkmaz said...

@Nart: Doğru. Sorunun varlığının farkına varmak ilk adım. Zor olanı büründüğümüz kimlik bizi saçmalamaya sevk ettiği anda bunu farkedip durdurmak. Ancak ilk adımı atabilmiş insan bulmak bile hayli güç