2009 yarışması için online başvurular 17 Nisan 2009'da tamamlanmış, 82 proje önerisi verilmiş. 15 Mayıs'ta 20 proje seçilmiş (birinci aşama). Bu 20 projeye 1100 TL mansiyon ödülü verilmiş. Yarışmayı ayırdedici kılan bir diğer husus birinci aşamayı geçenlere Haziran-Temmuz boyunca girişimcilik, iş planı hazırlama, sunuş teknikleri gibi konularda eğitimler verilmesi, önceki yılın kazananlarının ip uçları sunması. 4 Eylül'de ikinci aşamaya geçmeye hak kazanan 13 ekip iş planlarını teslim etmiş. 9 Ekim'de altı finalist belirlenmiş. 14 Kasım 2009'da final sunuşları yapıldı.
2010 yarışması online kayıtları 4 Ocak 2010'da başlayacak, 5 Mart'ta bilgilendirme toplantısı yapılacak. 9 Nisan 2010 proje önerisi tesliminin son tarihi.
Finalde altı proje sunuldu. Kim birinci oldu bilmiyorum, sunumlardan sonra çıktım. En çok ilgimi çeken Oratel isimli grubun "Mikrobiyal yakıt hücreleriyle organik atıklardan elektrik enerjisi ve H2 gazı üretimi" sunumu oldu. Evdeki organik çöplerden bakteriler vasıtası ile elektrik elde etmek üzerineydi.
Memlekette girişimcilik ve yaratıcılık konusundaki desteklerin artması ve daha nitelikli hale gelmesi güzel. Tebrik ediyorum.
Sunuşlarla ilgili önerilerim:
* Tanıtım videolarını en sonda göstermek yerine bir cümle ile projenin ne olduğunu anlattıktan sonra doğrudan videoyu göstersinler. Böylece mevzuyu hayal etmeye uğraşmaktan kurtulur, sunuşu daha kolay takip edebiliriz.
* Sadece olumlu yanlardan/hayallerden bahsedilip risklerden, kısıtlardan söz edilmediğinde sunuşun ikna ediciliği az oluyor.* Kimi sunuşlarda çok fazla yazı vardı, temel bir sunuş hatasıdır. Sunucu ilgiyi yazılarda değil, kendi üzerinde toplamalıdır. Böylece dikkatin dağılması engellenebilir. Örnek için bkz. Steve Jobs'ın iPhone sunuşu.
* Mikrofon ayar sorunu ODTÜ'nün kanayan yarası. Bu işi becerebilmek uzay teknolojisi herhalde.
* Sunuşları videoya kaydetmek ve yansılarla birlikte internete koymak iyi olurdu. Yarışmanın web sayfası zayıf. En son 2007 yarışmasının fotoları var.
Notlar:
* Metutech-Atom diye bir şey varmış, animasyon ve oyun teknolojileri ön kulukça merkezi imiş. Açıklayıcı video.
* Yarışmada ekip üyelerinin %50'sinin ODTÜ öğrencisi olması şartı var.
* Elginkan Vakfı başkanı 1942'de Yüksek Mühendis Okulu'ndan mezun olmuş. Bu okul daha sonra İTÜ'ye dönüşmüş. Okulun başlangıcı Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn imiş.
* Metutech-BAN diye de birşey varmış, maksadı "business angel network" kurmak, yatırımcılarla fikir sahiplerini bir araya getirmek.
* Girişimcilerin yararlanabileceği diğer kaynaklar:
** Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermaye Desteği
** TÜBİTAK KOBİ Arge Başlangıç Destek Programı
mp3:
* The Chordettes - Lollipop
* Lil wayne - Lollipop (remix)
No comments:
Post a Comment