Sunday, April 27, 2008

Işığın dalga özelliği

Derya ile fizik konulu sohbetlerimiz bende uzak geçmişimde üstünü örttüğüm konulara merakımı yeniden canlandırmaya devam ediyor. Bugünkü konumuz dalgalar ve ışığın dalga davranışı. Tek bir ışık kaynağından çıkan ışığı birbirine yakın (0.1 milimetre düzeyinde) iki yarıktan geçirince 1 metre kadar uzaktaki perdede parlak ve koyu çizgiler oluşurmuş (bkz. double slit experiment). Buna girişim denir ve ışığın (ve elektronun) dalga özellikleri gösterdiğine dair en bilinen ispat yöntemidir, bir o kadar da mistiktir, tuhaf bir evrenin kapılarını aralar. Aşağıda konuyu nefis bir şekilde açıklayan video var:



Bilimin "denilene inanma, deneyi tekrarla, öyle karar ver" prensibinden hareketle girişim deneyini en yakın zamanda bizatihi yapmak niyetindeyim. Planım bende mevcut olan bir lazer pointer'ı karton bir kutuya koymak, kutu üzerine ciletle iki yarık açıp girişim çizgilerini gözlemek. İşin güzel yanı gözlem sonuçlarını kullanarak nanometre civarında olan ışığın dalga boyunu ölçmenin mümkün olması. Bizden ayrılmayınız!

2 comments:

Turunç said...

Cok guzel bi video'ymus... Sizin deneyinizin video'sunu da sabirsizlikla bekliyorum :)

Nesij said...

Işığın bizi dalgaya getirdiği bu videoyla aydınlanmış olduk. Mutedil dalgalı ve girişimli (= aydınlık) günler dilerim...
:-)