Tuesday, May 11, 2010

İkinci geleneksel ağaç bayramı

Güncelleme (6 Ocak 2010): Tohum halinde ağaç ekimini kolayştırmak için bir buluş: Groasis waterboxx

Geçen yılki fidan dikimimizin ardından bu yıl da yine Çorum / Alaca / Gökören köyüne gidip iki sedir ağacı fidanı diktik. Böylece sedir ve karaçamın farklı ağaçlar olduğunu öğrendik. Eskiden ikisi de aynı gibi gelirdi, adlarını da bilmez, hepsine çam derdim. Şimdi ise heryerde gözüme çarpıyorlar, enteresan... Kathy Sierra'nın sunumunda bahsettiği birşeyler öğrendikçe hayatı daha yüksek çözünürlükte görmeye hoş bir örnek... Sedir ağacının iğne yaprakları daha kısa (ve can acıtıcı), karaçamınkiler daha uzun.

Bir dahaki gidişimizde köye götürülecekler:
* Bahçe eldiveni
* Kürek ve bel
* Budama makası
* Merdiven (çatıya çıkıp bacayı kapatan kiremetleri kaldırmak için)
* Bacaya çatıya çıkmayı gerektirmeyecek bir çözüm bul (kuşların bacaya yuva yapmasını engellemek ama bacayı da kapatmamak gerekiyor). Baca şapkası yaptır.

Fidan dikmek çok kolay olmadı (en azından benim gibi bir tatlı su köylüsü için):



Fidanları özellikle yazı geçirene kadar haftada bir sulamak dışında bir bakım gerekmiyormuş. Gerçi annem üç yıldır köye (Gücüksu) çam fidanı diktiğini, suladığını ancak şimdiye kadar tutmadığını söyledi. Bakalım Gökören'deki bizim fidanlar nasıl olacak.

Köye Alaca Kaymakamlığı da 3000 karaçam fidanı dikmiş (okulun önüne ve mezarlığa), sevindirici... Bir dahaki gidişimizde umarım çoğu tutmuş olur.


Bizim seneyeki planımız iki ardıç dikmek. Fidanları Alaca'dan alabiliyoruz, Ankara'dan taşımaya gerek yok. Ankara'da Kayaş'ta Ayvalı Sera'dan da alınabilir. Orta boy sedir fidanlarının fiyatı Alaca'da tanesi 10 TL, Ankara'da 8 TL. Ankara - Çorum arası karayolu her yıl daha iyi hale geliyor, arabayla gitmek kolaylaşıyor.

Köyün en hoşuma giden yanı sessizliği ve neşeli kuş sesleriydi. Kuşlar Haziran sonuna kadar ötüyormuş, sonra sesleri çıkmaz oluyormuş. Muhtemelen Mayıs-Haziran kuşların eş bulma dönemi:



Diğer bir güzellik de arkadaşlarla beraber gitmiş olmamızdı. Ekip olarak ağaç dikme, çim biçme, söğüt budama keyifli. Üstüne de mangal-çay-tabu-muhabbet... Olur gecenin üçü, ama değmeyin keyfimize. Keşke Gücük de yakın olsaydı :-/

No comments: