Saturday, October 10, 2009

Farklılık ve Yağma

Lise zamanlarımda bir seçim dönemi Göksun'da seçilmenin fikirlere, prensiplere değil de belediyede işe alma ve avanta vaatlerine bağlı olduğunu görmüş ve babama "neden herkes iktidar partisine üye olmuyor" diye sormuştum. Babam da herkes aynı partiye üye olsa kayrılacak bir kesim kalmayacağından partilerin bunu kabul etmeyeceklerini söylemişti.

İnsanları farklı gruplara (takım, ideoloji, din, cinsel tercih, milliyet vs.) ayırmanın en büyük yararı(!) diğer grubun haysiyetinin/haklarının önemini yitirmesi, mallarının sana helal olmasıdır. Rakip taraftara yüz kızartıcı küfürler edebilir, diğer dinden olanları köleleştirebilir, farklı milletlere canının istediği yaftaları yapıştırabilirsin.

Dürüst, sağlıklı bir tartışma ortamında farklılıklar zenginlik olarak algılanabilecekken bunların olmadığı yerlerde farklı olanlar yağmalanabilir hatta yeni yağma alanları açmak için insanlar değişik nedenlerle dışlanarak yeni gruplar, ideolojiler, milletler, cemaatler oluşturmaya zorlanabilir. İşin kötüsü ezilenler de çoğunlukla aynı zihniyetle doldurulmuş olduklarından ellerine fırsat geçtiğinde başkalarını ezebilirler. Tabi ki durumu izah ederken "bizim" grubun ne kadar mükemmel olduğundan, fikirlerden, davadan söz edilecektir. Ama bence iş yağmacılıktan ibarettir.

Kendimizi arındırma ve yağma düzeninden sıyrılma zamanıdır.

mp3: Grup Yorum - Çatal Çama Kurşun Attım Geçmedi

No comments: