Tuesday, May 19, 2009

İstek ve İrade

Biraz önce Deniz'le hayatta başarı için istek ve iradenin önemi konulu bir sohbetimiz oldu. Sohbetin başlangıç noktası org çalmanın zor olup olmadığıydı. Yeterince istek ve irade olması durumunda her türlü müzik aletinin çalınabileceğini düşünüyorum. Başarılı olup olmadığınızı belirleyen hedefinizin ne olduğudur. Örneğin benim hedefim müzisyen olmak, kitleler tarafından saygı görmek değil. Başka biri ile de yarışmıyorum. Amacım kendimi eğlendirecek kadar müzik yapmak ve temel seviyede müzik teorisi öğrenmek. Gerekli olan tek şey haftada ortalama 5 saat vakit ayırmak ve tabi ki eğlenmek. Ama eğlence işin az bir bölümü, çoğu alın teri.

Benzer durum ingilizce, bilgisayar, dans, yüzme, basketbol, voleybol için de geçerli. Hepsi hoşuma gidiyor, gelişme sağlayacak kadar iradem de var.

Ne tür şeylere isteğinizin olduğunu anlamak için denemekten başka çıkar yol yok. İlk zorlukta da bırakmamalı. Örneğin araba sürmede ve dansta ilk aşamalar zorludur, eziyet gibi gelir. Ancak birkaç ay sonra zevkine varılabilir (o sürede hala eğlenmiyorsanız durumu yeniden değerlendirmeniz gerekir).

Asıl püf noktası irade konusu. İrade, çalıştırılarak geliştirilebilen bir meziyet. Küçük küçük irade antrenmanları ile zinde halde tutmazsanız gerçekten lazım olduğunda kayış atabilirsiniz. Benim kullandığım basit iki irade antrenmanı var. Birincisi sms ve email yazarken gramer ve imla kurallarına uymaktır. Özellikle sms yazarken kesme (apostrof) işareti kullanmak vb. şeyler sıkıcıdır. Ama maksat o ekstra küçük çabayı göstererek iradeyi terbiye etmek. İkinci yöntem ise öğle yemeklerinde çok sevdiğim halde tatlı almamak. Kilo sorunum yok, sadece istediğim birşeyi irademle yapmama gücüm olduğunu kendime ispatlıyorum.

Hala okumaya devam ediyor ve "Şamil tırlatmış" (!) demiyorsanız tavsiyem iradenizi güçlü tutmanızdır. Hayatta başarı için en gerekli şey budur. İrade zaafiyetinin sonucu başarısızlık ve vasat bir hayata razı olmaktır.

1 comment:

Serendipity said...

Şamil tırlatmış :)